Veľká cena SR opäť nesklamala!

22. august 2021 – V poradí už dvanásta Veľká cena SR priniesla množstvo akcie a drámy skoro v každých pretekoch. Na vrcholnom podujatí slovenskej motoristickej scény odštartovalo nakoniec 136 pretekárov zo 16 krajín Európy.

Diváci, ktorí zavítali na preteky OMV MAXXMMOTION VEĽKEJ CENY SR, ale aj tí, ktorí si podujatie pozreli naživo na sociálnej sieti YouTube, sa určite nenudili. Počas víkendu 21.-22.8 sa pretekalo dovedna v šiestich divíziách a v rámci nich vo viacerých triedach. Na dráhe sa odohrali súboje v doslova nárazník o nárazník v snahe získať čo najlepšiu pozíciu a v konečnom dôsledku aj umiestnenie prinášajúce potrebné body ESET cupu či do národných šampionátov Slovenska, Česka, Maďarska, Slovinska, Rakúska a Chorvátska. Už tradične najväčšiu pozornosť pútala kráľovská trieda GT3 a ich dvoje šprintové a jedny vytrvalostné preteky. Počas sobotných šprintových pretekov divízie D4 GT/D5/TC-3.5 vyhral pri neúčasti ARC tímu z Bratislavy podľa očakávaní Jirko Malchárek jazdiaci na Audi R8 LMS Ultra GT3. V samotnej triede GT3 si najlepšie počínal Poliak Marcin Jedlinski z tímu Olimp Racing na Mercedes-Benz AMG GT3 pred Gregorom Zsigom z Trevor Racing tímu na BMW M6 GT3 a Piotrom Wirom na Mercedes-Benz AMG GT3. Okorenením sobotných pretekov boli určite večerné vytrvalostné preteky, ktorých sa neočakávane zúčastnil aj Štefan Rosina ml. Ten sa z posledného miesta štartujúceho Mercedesu-Benz AMG tímu Autocentrum Bratislava a po odstúpení Jirka Malchárka na Audi R8 LMS Ultra GT3, ktorého museli z pole position pre technickú poruchu nakoniec odtiahnuť, postupne prepracoval na prvé miesto a hodinové preteky nakoniec s prehľadom vyhral. Tento výsledok predpovedal zaujímavé a dramatické súboje do druhých šprintových pretekov v nedeľu. Dráma sa však nakoniec odohrala ešte tesne pred tým, a to v doobednej kvalifikácii pre tieto preteky. Štofi Rosina ju nakoniec ani nedojazdil, keďže mu v druhom kole fatálne zlyhali brzdy a skončil v bariérach. Vyviazol bez zranení, ale vozidlo už do pretekov nebolo schopné nastúpiť, a tak sa aj druhé preteky divízie D4 GT/D5/TC-3.5 stali celkovou korisťou Jirka Malchárka na svojom Audi R8 LMS Ultra GT3 v triede TC-3.5. V triede GT3 si tentokrát najlepšie počínal Marcin Jedlinski na Mercedes-Benz AMG GT3 pred Liborom Milotom tiež na Mercedes-Benz AMG GT3 a Gregorom Zsigom na BMW M6 GT3. Núdza o dramatické chvíle nebola ani pri ostatných divíziách – spomenieme „salto“ Dejana Robidu počas nedeľných druhých pretekov Twingo Cupu alebo hrozivo vyzerajúcu nehodu a hodiny Zarka Knega na Cupre TCR počas TCR Eastern Europe. V oboch prípadoch si to odniesli len plechy a po rýchlom zásahu Safety Caru sa v pretekoch pokračovalo. Za zmienku stojí určite aj druhé miesto v nedeľných pretekoch nádejného Slováka Nikolasa Szaboa z Gender Racing tímu jazdiaceho vo formulovej divízii D2.

Výsledky všetkých pretekov, divízií a tried sú dostupné na web stránke: https://slovakiaring.sk/sk/omv-maxxmotion-velka-cena-slovenskej-republiky-2021

OMV MAXXMOTION Veľká cena SR týmto dôstojne ukončila motoristické leto na SLOVAKIA RINGU. Najbližším podujatím bude jesenný relykros a jeho zóna strednej Európy, ktorý sa u nás odohrá 9.-10. októbra 2021.