Slovensko bude opäť raz svetové!

Oznámenie o mieste konania budúcoročného finále SODI WORLD FINAL prebehlo nedávno v Paríži počas slávnostného ceremoniálu v svetoznámom kabaretnom podniku Lido na Champs-Élysées, aj za účasti zástupcov nášho motokárového centra. Kúsok od Paríža sa totiž konalo tohtoročné finále motokárových pretekov SODI WORLD SERIES (SWS). Zúčastnilo sa na nich vyše 300 pretekárov z viac ako 45 krajín sveta a 5 kontinentov.

Preteky SWS sa počas celého roka konajú vo všetkých kútoch sveta na rôznych motokárových dráhach, ktoré používajú motokáry značky SODI. V súčasnej dobe predstavuje SWS svetovo najväčší formát motokárového pretekania pre bežnú verejnosť. V SWS systéme je aktuálne registrovaných vyše 70 tisíc jazdcov z 300 krajín sveta, ktorí počas roka jazdia a súťažia na bežných motokárach z lokálnych požičovní a postupne zbierajú body za každé preteky do celkového hodnotenia. Každý rok sa potom tí najlepší z každej krajiny stretnú vo veľkom svetovom finále - v piatich kategóriách, v niektorej hosťujúcej krajine.

Miestom pre konanie SODI WORLD FINAL 2023 bolo vybrané Slovenské motokárové centrum, ktoré bolo slávnostne otvorené v roku 2019. Ako jediné na Slovensku disponuje licenciou CIK-FIA pre organizovanie svetových podujatí. Preteky SWS si síce takú licenciu nevyžadujú, no prinášajú so sebou veľký význam a poctu slovenskému motokárovému svetu. Pre budúcnosť tohto športu je to skutočne neoceniteľné.

Samotný výrobca a organizátor pretekov bol pri osobnej prehliadke areálu ohromený jeho vybavením a profesionálnou úrovňou. V spojení s unikátnym športoviskom X-bionic® Sphere v neďalekom Šamoríne, ktoré poskytne potrebné zázemie a ubytovanie pre všetkých účastníkov a organizátorov, vytvára motokárové centrum ideálne miesto na organizovanie podujatia tohto typu.

Presný dátum svetového finále SWS na Slovensku ešte nie je stanovený, predpokladá sa však, že to bude v prvej polovici júla 2023.

Viac informácii o vývoji a chystanom programe budeme dopĺňať a zverejňovať priebežne na www.slovakiaring.sk.