Veľká cena SR prichádza na Slovakia Ring

10.8.2023, Orechová Potôň - OMV MaxxMotion Veľká cena Slovenskej republiky (18.-20. august) prichádza znovu na autodróm SLOVAKIA RING. Historicky najvýznamnejšie okruhové automobilové podujatie u nás ponúkne aj tento rok množstvo drámy na rýchlostnej dráhe a zábavu mimo nej.

Široký výber kategórií a typov pretekárskych áut je doménou Veľkej ceny SR. Nesmierne populárne sú napríklad vozidlá GT3 (Ferrari 458 GT3, Porsche 911 GT3, Audi R8 GT3, BMW M4 GT3, Lamborghini SuperTropheo…) - každé s originálnym zvukom motora poteší v šprintoch divízie D4. Preteky sú krátke a štartové pole vyrovnané, takže športové zážitky si diváci užijú dosýta. Okrem kapotovaných strojov uvidíme opäť monoposty kategórie F4 (divízia D2) a tiež zaujímavé prototypy (div. D5).

Medzi jazdcami domácej a zahraničnej scény sa predstavia naše známe tváre: Miro Konôpka je veterán slovenského motoršportu a so svojím tímom ARC Bratislava stál doteraz ako jediný niekoľkokrát na štarte najslávnejších vytrvalostných pretekov 24 h Le Mans. Štefan “Štofi” Rosina ml., víťaz pretekov GT1 World Championship, dlhoročný úspešný pretekár Porsche Supercup a mnohých iných prestížnych seriálov, aktuálne továrensky jazdec KTM v seriáli GT2 by sa mal zase ukázať vo vozidle BMW M4 GT3. V triede cestovných áut uvidíme aj Maťa Homolu, aktuálneho šampióna seriálu TCR Eastern Europe na svojom predošlom modeli Hyundai i30N TCR vo farbách tímu BRP Motorsport.

Celodenný program (od štvrtka do nedele) ponúkne Stredoeurópsku trofej FIA (FIA CEZ) v šprintoch aj vo vytrvalosti, ďalej národné okruhové šampionáty Slovenska, Česka, Maďarska, Slovinska, Chorvátska, Rakúska a Poľska. Populárny ESET Cup Series má trofeje rovnako pre najlepších v šprintoch a vytrvalosti. Pohárové seriály doplnia Fiat Abarth Cup, Renault Clio Cup a Mazda MX-5 Cup.

Nepovinné štvrtkové tréningy vystrieda v piatok 18. augusta už oficiálny program: uvidíme voľné tréningy všetkých divízií a seriálov, ako aj prvé kvalifikačné jazdy a dokonca dvoje pretekov Abarth Cup. Sobotu otvorí už o ôsmej ráno zvuk formúl divízie D2. Doobedňajšie kvalifikácie vystriedajú prvé šprinty všetkých seriálov a záverečná vytrvalosť na 1,5 h s povinnou výmenou jazdcov. Rovnaký program kvalifikácií a napínavých šprintov bude aj v nedeľu 20. augusta.

Zatiaľ čo pretekárska dráha bude patriť neutíchajúcej akcii, areál SLOVAKIA RINGU bude plný skvelých ďalších atrakcií. Jedinečné motokárové centrum bude otvorené pre verejnosť po celý víkend. Rovnako aj nesmierne obľúbený zvierací Malkia Park (so zľavou 20% pre držiteľov víkendových lístkov na VCSR). Na opačnom konci areálu nájdete Vojenské múzeum s jazdami na obrnenom transportéri (rovnako platí zľava ako pri Malkii). OMV prichystalo kids zónu s rôznymi detskými atrakciami. “Tuneri” z AMTS a fanúšikovia veteránov tu dostanú rovnako priestor. Program tiež obohatí letecká šou so stíhačkou L29 Delfín počas oboch dní víkendu, ako aj dve originálne dakarské TATRY slovenského Kazarka tímu, ktoré štartovali aj na tohtoročnej rally Dakar a v triede Classic obsadili krásne 3. miesto.

V poradí už štrnásta OMV MaxxMotion Veľká cena Slovenskej republiky preteky cestných automobilov na okruhu SLOVAKIA RING prichádza 18. až 20. augusta. Lístky sú v predpredaji na webstránke, ako aj počas podujatia v hlavnej pokladni okruhu.

Tlačová správa na stiahnutie