Svetové finále motokár úspešné aj pre Slovákov!

08.7.2023, Orechová Potôň - Svetové finále motokár seriálu SODI WORLD SERIES, organizované v dňoch 5.-8. júla v motokárovom centre na SLOVAKIA RINGU prinieslo množstvo dramatických momentov a hlavne viacero úspechov aj pre slovenských zástupcov.

Prestížneho podujatia, jedného z najväčších výrobcov motokár na sveta- značky SODI, sa zúčastnilo 360 jazdcov z vyše 40 krajín sveta. Tí počas štyroch dní zvádzali neľútostné súboje vo viacerých kategóriách, zbierali body a postupovali až do sobotného vyvrcholenia, kde sa stretli tí najlepší z najlepších. Pre Slovákov sa najúspešnejšou napokon stala kategória detí, v ktorej svoje prvenstvo získal Maximilián Sovič zo Slovakia Karting Clubu. V kategórii junior si zo Slovákov najlepšie počínal Richard Benka z rovnakého klubu, keď obsadil krásne tretie miesto. Rýchlejší boli len druhý Brit Jeremy Swan-Montgomory a prvý Slovinec Nejc Kosenina.

V ženskej kategórii zo Slovákov najlepšie obstála na 13.mieste Stella Khurova z Fibo Karting, prvé miesto si odniesla Abi Sanders z Veľkej Británie.

Šprintová, mužská kategória, bola rozdelená do troch skupín podľa získaných bodov v jednotlivých kvalifikáciách. V prvej, najrýchlejšej a najťažšej skupine, si najlepšie počínal Tomáš Miksa z domáceho Slovak Karting Centra, ktorý štartoval z jedenásteho miesta a ktorý z úvodných kolízií na prvých priečkach vyťažil asi najviac a preteky dokonca chvíľu aj viedol. Napokon však obsadil výbornú šiestu priečku a stal sa tak najúspešnejším Slovákom v šprintovej kategórii. V druhej skupine šprintérov si najlepšie počínal náš Sebastián Pástor z Fibo Karting keď v dramatických pretekoch vyhral pred Rusom Daniilom Lashinom a tretím Dominikom Oreskovicom z Chorvátska. V poslednej, tretej skupine šprintových pretekov vyhral Nemec Timo Schmid pred naším Slovákom Lukášom Vidom z Kart One Arény a tretím Maďarom Martinom Nedermüllerom.

V rámci svetového finále sa v piatok uskutočnili aj tímové, 12h vytrvalostné preteky, do ktorých odštartovalo 44 tímov z 26 krajín sveta. Presne o polnoci sme sa dozvedeli meno víťazného tímu, ktorým sa stal minuloročný víťaz našich 24h pretekov - PF RACING tím z Nemecka. Druhé miesto putuje do Talianska pre tím PFV a tretie do Portugalska pre tím PS&A – ADVOGADOS. Najlepšie zo Slovákov obstál tím Young&Wild, ktorý skončil na jedenástom mieste, slovenský tím Kart Masters obsadil v pretekoch napokon 29. miesto.

O SWS

Preteky SWS sa počas celého roka konajú vo všetkých kútoch sveta na rôznych motokárových dráhach, ktoré používajú motokáry značky SODI. V súčasnej dobe predstavuje SWS svetovo najväčší formát motokárového pretekania pre bežnú verejnosť. V SWS systéme je aktuálne registrovaných vyše 70 tisíc jazdcov z 300 krajín sveta, ktorí počas roka jazdia a súťažia na bežných motokárach z lokálnych požičovní a postupne zbierajú body za každé preteky do celkového hodnotenia. Každý rok sa potom tí najlepší z každej krajiny stretnú vo veľkom svetovom finále - v piatich kategóriách, v niektorej hosťujúcej krajine. Tento rok si francúzsky promotér vybral práve Slovensko a motokárové centrum na SLOVAKIA RINGU pre svoje veľkolepé finále.

Photo: SODI kart

Photo: Edmund Orzsik