Movember tentokrát na Slovakia Ringu

Jazda v rýchlom aute je frajerina, no preventívna urologická prehliadka je ešte väčšia

Bratislava, 14. november 2023 – Počas novembra sa každoročne Slovenská urologická spoločnosť s partnermi pridáva k celosvetovej iniciatíve Movember a snaží sa motivovať mužov k včasným návštevám urologických ambulancií. Urológovia tento rok vsadili na motoristickú terminológiu a spoločne s ministerkou zdravotníctva, pacientskymi organizáciami a profesionálnym športovým jazdcom, Maťom Homolom, odštartovali boj proti rakovine prostaty netradične - na profesionálnom pretekárskom okruhu jazdou v rýchlom aute. Slovákom odkazujú, že frajerín, ktoré muži môžu absolvovať je veľmi veľa, no tou najväčšou bude, ak sa odhodlajú a absolvujú preventívnu prehliadku u urológa.

Preventívna urologická prehliadka môže zachrániť život

November je mesiac prevencie rakoviny prostaty, druhého najčastejšieho onkologického ochorenia u mužov. Slovenská urologická spoločnosť dlhodobo apeluje na dôležitosť prevencie a včasnej diagnostiky tohto ochorenia, ktorá je podľa nich kľúčová pre život pacienta. „Dáta nám už dlhodobo ukazujú, že rakovina prostaty patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenia u mužov po päťdesiatke. Čo je ešte horšie, tak žiaľ, vysoké percento pacientov má toto vážne ochorenie diagnostikované až v pokročilom štádiu, kedy sú už možnosti liečby zásadne limitované.“ opisuje situáciu doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD., prezident Slovenskej urologickej spoločnosti. „Pripomíname, že len vďaka včasnej diagnostike vieme karcinóm prostaty odhaliť včas a účinne ho liečiť. Preventívne urologické prehliadky by preto pre mužov v rizikovom veku mali byť samozrejmosťou,“ dopĺňa MUDr. Michal Korček, PhD., 1. viceprezident Slovenskej urologickej spoločnosti.

Včasná diagnostika otvára možnosti precíznej liečbe

Pri onkologických ochoreniach, vrátane rakoviny prostaty, je podľa odborníkov kľúčový čas. Ak sa rakovina prostaty zachytí včas, moderná medicína dnes prináša veľkú šancu na plnohodnotný život a v mnohých prípadoch aj na úplné vyliečenie. „Inovácie v oblasti vedy a personalizovanej medicíny dnes zásadne dokážu zlepšovať kvalitu života onkologických pacientov. Dnes už napríklad vieme testovať biomarkery rakoviny prostaty, ktoré nám pomáhajú voliť najvhodnejšie liečebné postupy ušité na mieru konkrétnemu pacientovi.“ opisuje pokroky v diagnostike a liečbe doc. Minčík.

Nárok na bezplatnú preventívnu urologickú prehliadku má každý muž v rizikovom veku. Odborníci vysvetľujú, že je bezbolestná a pozostáva z rozhovoru s pacientom, ultrazvukového vyšetrenia, vyšetrenia krvi a moču a vyšetrenia prostaty cez konečník. O všetkých potrebných informáciách sa muži môžu informovať vo svojej zdravotnej poisťovni, pomoc však už dlhodobo ponúka aj Liga proti rakovine. „Ak majú muži k tejto téme akékoľvek otázky, či už z oblasti prevencie, diagnostiky, liečby, ale aj z psychologického hľadiska, môžu sa obrátiť na našu bezplatnú Onkoporadňu, kde im pravidelne poradia kvalitní odborníci“, dopĺňa Eva Kováčová, riaditeľka Ligy proti rakovine, ktorá je každoročným partnerom kampane.

Movember na pretekárskom okruhu

Tohtoročný Movember Slovenskej urologickej spoločnosti a jej partnerov odštartoval netradičným spôsobom - na profesionálnom pretekárskom okruhu so športovým jazdcom Maťom Homolom. „Hovorí sa, že niektorí muži po päťdesiatke prežívajú takzvanú „druhú pubertu“ a pretekajú sa v rôznych frajerinách. Jednou z nich sú jednoznačne aj rýchle autá. Preto sme veľmi radi, že tento rok sa do tejto iniciatívy rozhodol zapojiť aj Slovakia Ring a Maťo Homola, vďaka ktorým sme si takúto frajerinu mohli vyskúšať na vlastnej koži. Z nášho pohľadu je však stále tou najväčšou frajerinou starostlivosť o vlastné zdravie.“ vysvetľuje doc. Minčík.

Iniciatívu podporila aj ministerka zdravotníctva. „Ministerstvo zdravotníctva sa pridáva k Slovenskej urologickej spoločnosti a pacientskym organizáciám s jednoznačným posolstvom – prevencia je najväčšia frajerina. Našou spoločnou prioritou je posilňovať informovanosť o prevencii onkologických ochorení, ako aj podporovať ich skorú diagnostiku a následnú precíznu liečbu. So Slovenskou urologickou spoločnosťou budeme o týchto témach diskutovať a nachádzať spoločné riešenia.“ pridáva sa Ministerka zdravotníctva SR, Zuzana Dolinková.

Viac informácií o prevencii rakoviny prostaty môže verejnosť nájsť na webe www.dalsom.sk. Pravidelné poradenstvo Ligy proti rakovine v bezplatnej Onkoporadni je na tel. č. 0800 11 88 11.

Kontakt pre médiá:

Marianna Rosová

Email: rosova@seesame.com

Tel.: 0907 442 571

Tlačová správa na stiahnutie

Galéria