Kiss a Homola - dominátori super víkendu

Orechová Potôň, 11. jún 2023 – OMV MAXXMOTION SUPER VÍKEND PRETEKOV priniesol množstvo akcie a skvelých pretekov počas oboch svojich dní (10.-11.6). Svoju dominanciu v pretekoch Majstrovstiev Európy FIA ETRC potvrdil Maďar Norbert Kiss, v pretekoch cestovných automobilov TCR Eastern Europe si svoje prvenstvo v celkovom hodnotení upevnil náš Maťo Homola.

Začiatok super víkendu pretekov bol poznačený častými dažďovými prehánkami, či dokonca silnou prietržou mračien. Napriek tomu fanúšikovia, ktorí na tribúny a do areálu zavítali, videli skvelé divadlo počas oboch dní. Najväčším ťahákom víkendu boli už tradične preteky veľkých ťahačov FIA ETRC, v ktorých dominoval jednoznačne, tak ako pred rokom, maďarský pretekár Norbi Kiss na MAN. Vyhral totiž všetky 4 preteky a prepracoval sa tak na čelo aktuálneho rebríčka šampionátu. V prvých pretekoch, s oneskoreným 45min štartom kvôli silnej prietrži mračien, odštartoval z pole position a preteky vyhral systémom štart-cieľ. Druhé miesto obsadil Antonio Albacete (MAN) a tretie Sascha Lenz (MAN). V druhých pretekoch štartovali jazdci v obrátenom poradí, Kissovi tak patrila ôsma pozícia, z ktorej sa na čelo prepracoval za necelých 5 kôl a opäť s prehľadom zvíťazil pred druhým Jochenom Hahnom (IVECO) a tretím André Kursimom (IVECO).

Nedeľné preteky sa niesli vo veľmi podobnom duchu, avšak už so stabilnejším počasím, bez zrážok. V kvalifikácii získanú pole position v tretích pretekoch si Kiss udržal až do konca, druhé miesto získal nemecký pretekár Sascha Lenz a tretie Španiel Antonio Albacete (MAN). V posledných, štvrtých pretekoch sa poradie štartového roštu opäť otáčalo. Z prvého miesta štartoval Luis Recuenco (IVECO), Kiss opäť až z ôsmeho. Každým kolom sa za frenetického povzbudzovania množstva maďarských fanúšikov na všetkých tribúnach približoval na vedúceho pretekára, kým ho necelé tri kolá pred koncom nepredbehol a opäť ukázal ostatným súperom svoj „chrbát“. Na druhom a treťom mieste dojazdili, presne ako v druhých pretekoch, Jochen Hahn (IVECO) a André Kursim (IVECO).

Svojim štvrtým kolom pokračoval počas SUPER VÍKENDU aj seriál TCR Eastern Europe, v ktorých svoje prvenstvo obhajoval náš Maťo Homola jazdiaci na Hyundai Elantra N TCR. Prvé preteky vyhral s prehľadom, štartujúc z druhého miesta a poznajúc dokonale domácu trať. Za sebou tak zanechal druhého Davita Kajaia a tretieho, tímového kolegu Carla Czepiela z Janík Motorsport. Do nedeľných pretekov si Maťo vyžreboval štartovú pozíciu č.8, z ktorej sa postupne, kolo za kolom, prebojovával do predných pozícií. Svoju stíhaciu jazdu za vedúcim Talianom Giacomom Ghermandim na Audi RS3 síce dokončil tesne ako druhý, Talian však dostal 10s penalizáciu za predčasný štart, čím sa Maťo posunul na prvú pozíciu a získal tak cenné double za pretekársky víkend. Druhú priečku obsadil Philip Dietrich na Cupra Leon Competion TCR z Rakúska a tretie Gruzínec Davit Kajaia na Honde Civic TCR.

SUPER VÍKEND PRETEKOV dopĺňali aj menšie sprievodné pohárové seriály v rámci ESET Cupu – Clio CUP, Mazda Cup ako aj Suzuki Swift Cup. O dokonalú „zvukovú kulisu“ pre prítomných divákov sa postarali exhibičné jazdy starších monopostov F1 a GP2 zo seriálu MaxxFormula a o formulové preteky zase monoposty F4.

Kompletné výsledky všetkých pretekov sú dostupné na https://slovakiaring.sk/sk/omv-maxxmotion-super-vikend-pretekov-2023

@foto: Tibor Szabosi

Tlačová správa na stiahnutie