Veľká horúčava počas kvalifikácie Majstrovstiev Európy

Orechová Potôň, 21. jún 2024 - Počas prvého letného dňa bolo počasie také, ako sa zvyčajne očakáva v tomto ročnom období. Na okruhu Slovak Karting Center kvalifikácia pre tretie kolo Mondokart.com FIA Karting European Championship - OK & Junior a druhé kolo FIA Karting Academy Trophy prebehla pod modrou oblohou, pričom teploty sa blížili ku 33°C. Pole positions získali Portugalčan Noah Monteiro (KR/IAME/Maxxis) v kategórii OK, Talian Filippo Sala (LN/TM Kart/Maxxis) v kategórii OK-Junior a Belgičan Gilles Herman v kategórii Academy.

201 jazdcov z 52 krajín bude cez víkend (21.-22.6.) súťažiť v troch kategóriách na 1172 m dlhom okruhu Slovak Karting Center, ktorého kľukatý profil ponúka technické výzvy pre pretekárov a ich tímy. Kvalifikačný tréning prebehol mimoriadne dobre, prvýkrát sa použili pneumatiky Maxxis pri teplotách nad 30°C. Kvalifikácia bola intenzívna z hľadiska riadenia prevádzky na trati a viacerí jazdci zaznamenali slabšie výkony, čo zdôrazňuje strategický význam nadchádzajúcich kvalifikačných jázd.

JUNIOR: SALA NA POLE POSITION

Prvé rozjazdy boli najrýchlejšie, keď Filippo Sala (ITA) získal pole position s časom 51''762 počas druhého meraného kola. Noah Baglin (GBR) nasledoval s odstupom 9 tisícin sekundy, Jason Burnett (CAN) bol tretí a prvých sedem jazdcov bolo v rozmedzí desatiny sekundy. Ilie Crisan (CAN) bol najrýchlejší v druhej sekcii s časom 51''870, 1,08 desatiny za pole position. Niklas Schaufler (AUT) bol druhý a Arias Bosco (ESP) tretí. Nakoniec Rocco Coronel (NLD) dosiahol najrýchlejší čas v tretej sekcii s časom 51''933, 22 tisícin pred Arjenom Kraelingom (DEU) a 0,39 desatiny pred Andreom Mannim (MCO). Predbežný líder šampionátu Dries Van Langendonck (BEL) skončil na 16. mieste v kvalifikácii, vicemajster Christian Costoya (ESP) bol až 72. a tretí v poradí Iacopo Martinese (ITA) skončil na 14. mieste.

Top šesť pretekárov v kvalifikácii kategórie Junior:

1- Filippo Sala (ITA - LN / TM Kart / Maxxis)
2- Ilie Crisan (CAN - Tony Kart / Vortex / Maxxis)
3- Rocco Coronel (NLD - KR / IAME / Maxxis)
4- Noah Baglin (GBR - KR / IAME / Maxxis)
5- Niklas Schaufler (AUT - KR / IAME / Maxxis)
6- Arjen Kraeling (DEU - KR / IAME / Maxxis)

MONTEIRO NA POLE POSITION V KATEGÓRII OK

Noah Monteiro (PRT) získal pole position ako najrýchlejší jazdec v druhej sekcii s časom 50''215 na treťom kole. Louis Iglesias (FRA) nasledoval s odstupom takmer desatiny sekundy, zatiaľ čo Kaï Rillaerts (BEL) skončil tretí. V prvej sekcii ukázal svoj talent Leo Nilsson (SWE) veľmi dobrým časom 50''220 v treťom kole, pričom Jimmy Hélias (FRA) bol tesne za ním a Dmitry Matveev skončil tretí so stratou 67 tisícin sekundy. V tretej sekcii to bolo veľmi tesné medzi Thibautom Ramaekersom (BEL), ktorý dosiahol čas 50''300 v treťom kole a Scottom Kin Lindblomom (SWE), ktorý zaostal len o dve tisíciny sekundy. Noah Wolfe (GBR) bol tretí so stratou takmer desatiny sekundy. Líder šampionátu Joe Turney (GBR) skončil na 17. mieste v kvalifikácii, druhý Gabriel Gomez (ITA) bol 22. a tretí Lewis Wherrell (GBR) dojazdil na 18. mieste.

Top šesť pretekárov v kvalifikácii kategórie OK

1- Noah Monteiro (PRT - KR / IAME / Maxxis)
2- Leo Nilsson (SWE - KR / IAME / Maxxis)
3- Thibaut Ramaekers (BEL - KR / IAME / Maxxis)
4- Louis Iglesias (FRA - CRG / IAME / Maxxis)
5- Jimmy Hélias (FRA - KR / IAME / Maxxis)
6- Scott Kin Lindblom (SWE - KR / IAME / Maxxis)

HERMAN DOSIAHOL NAJLEPŠIU KVALIFIKÁCIU V TROPHY ACADEMY

Jednotné motokáry Exprit / Vortex / Maxxis v Trophy Academy priniesli zaujímavú kvalifikáciu. Gilles Herman (BEL) vynikol v druhej sekcii s časom 52''815, čo ho výrazne posunulo pred Martima Barros Menesesa (PRT) s odstupom 0.237'' a Joela Taipaleho (FIN) o tisícinu sekundy ďalej. Victor Alexandru Rad (ROU) dokončil dve veľmi tesné kolá s najrýchlejším časom 53''105, dve stotiny za Aleixom Pinerom Rusinolom (ESP), zatiaľ čo Fausto Arnaudo (ARG) bol tretí so stratou 28 tisícin sekundy za lídrom. Na vrchole priebežného hodnotenia Trophy bol Dan Allemann (CHE) deviaty v kvalifikácii, vicemajster Jakub Gašparovič (SVK) dvanásty a tretí v poradí Wian Boshoff (ZAF) skončil dvadsiaty v časovke.

Top šesť pretekárov v kvalifikácii kategórie Academy

1- Gilles Herman (BEL)
2- Victor Alexandru Rad (ROU)
3- Martim Barros Meneses (PRT)
4- Aleix Pinera Rusinol (ESP)
5- Joel Taipale (FIN)
6- Fausto Arnaudo (ARG)

Program*:

Sobota 22. júna
08.00 - 09.39: Warm-up
09.50 - 18.40: Kvalifikačné jazdy (Qualifying Heats)

Nedeľa 23. júna
08.30 - 09.55: Warm-up
10.05 - 10.40: Kvalifikačné jazdy - Academy
10.45 - 12.20: Super Heats - Junior & OK
13.55 - 16.35: Finále

*zmena programu vyhradená

Majstrovstvá Európy môžete sledovať prostredníctvom oficiálnej aplikácie FIA Karting Championship pre mobilné zariadenia a na webovej stránke www.fiakarting.com. Živé vysielanie bude odvysielané v sobotu a v nedeľu.

@FIA KARTING MEDIA

Galéria