Svetový motoršport má na Slovensku zelenú

Bratislava, 9. október 2024 – Dostať na Slovensko opäť svetový motoršport: to je jeden z hlavných cieľov Memoranda o spolupráci, ktoré podpísali zástupcovia FIA, SAMŠ a Ministerstva cestovného ruchu a športu dnes v Bratislave.

Slovenský motoršport, podobne ako ostatné odvetvia športu, zápasí dlhodobo s nedostatkom financií na rozvoj. Zatiaľ čo sa mnohé okolité krajiny predbiehajú v hosťovaní svetových motoristických seriálov, na Slovensku sa stále potýkame s nedostatkom financií na podporu vlastných podujatí. To sa však môže v najbližšej dobe zmeniť, čomu má napomôcť aj dnes podpísané Memorandum o spolupráci medzi Medzinárodnou automobilovou federáciou FIA zastúpenou jej prezidentom Mohammedom Ben Sulayemom, Slovenskou asociáciou motoristického športu reprezentovanou prezidentom Dušanom Kobliškom a Ministerstvom cestovného ruchu a športu, signatárom ktorého je minister Dušan Keketi.

Spoločnou snahou všetkých strán je vytvorenie podmienok pre vzájomnú spoluprácu, organizovať a uskutočniť významné svetové motoristické podujatia na území SR so štátnou podporou a s víziou zlepšiť propagáciu Slovenskej republiky prostredníctvom medzinárodného motoršportu.

Strany majú prioritný záujem dobudovať na území Slovenskej republiky nevyhnutnú infraštruktúru a vytvoriť všetky potrebné predpoklady pre splnenie podmienok realizácie a organizácie prestížnych podujatí automobilových majstrovstiev sveta a zároveň zorganizovať FIA Motorsport Games, ako jeden z najväčších motoristických festivalov na svete.

Strany majú zároveň eminentný záujem zabezpečiť efektívnu podporu rozvoja alternatívnych palív a motorizácie v motošporte, zameranú na zvýšenie ich využívania s cieľom znižovať emisie CO2 v motošporte.

Podpis memoranda a návšteva prezidenta FIA na Slovensku je súčasťou jeho oficiálnej návštevy a pozvánky od pretekárskeho okruhu SLOVAKIA RING, a to pri príležitosti 15. výročia prevádzky tohto areálu.

Tlačová správa na stiahnutie

Galéria