Šampionát Alpe Adria na Slovakia Ringu s novým traťovým rekordom

Orechová Potôň, 24.9.2024 - Uplynulý víkend patril na Slovakia Ringu pretekom seriálu Alpe Adria International Motorcycle Championship. Predposledné podujatie tohtoročného termínového kalendára sľubovalo boje o tituly majstrov hneď v niekoľkých triedach, čo sa aj potvrdilo a niekoľko jazdcov si z nášho jediného permanentného okruhu už v predstihu odnášalo titul tohtoročného šampióna.

Takmer 150 pretekárov z 18 európskych krajín bojovalo o body nielen do šampionátu Alpe Adria, ale aj do národných majstrovstiev niekoľkých krajín a ďalších pohárových tried. Prekrásne súboje mnohopočetnej skupiny predvádzali na Slovakia Ringu pretekári triedy Supersport 300. V sobotu sa z víťazstva radoval český jazdec Dan Tureček, a hoci v nedeľu skončil na treťom mieste, keď zvíťazil Turek Mert Konuk, pred posledným podujatím má na čele priebežného poradia pohodlný náskok pred svojimi prenasledovateľmi. Vo veľmi dobrom svetle sa domácim fanúšikom predviedli aj slovenskí zástupcovia, Ladislav Veverka a Lucia Murgašová.

Oboje preteky triedy Supersport New Generation ovládol český pretekár Jonáš Kocourek, ktorý si tak aj upevnil vedenie v priebežnom hodnotení. Dve víťazstvá Slováka Tomáša Svitka v triede Supersport rozhodli o tom, že už pred posledným podujatím je istým majstrom za rok 2024. Víťazstvá v pretekoch triedy Superstock 600 si podelili Rakúšan Leon Lambing a Chorvát Carlo Grsić, ktorý sa tak v tabuľke priblížil na rozdiel jedenástich bodov vedúcemu Talianovi Francescovi Amatimu.

Víťazstvá v pretekoch triedy Superstock 1000 vybojovali Poliak Oleg Pawelec a Maďar Máté Számadó, všetky tromfy v rukách má však pred posledným podujatím šampionátu slovinský pretekár Marko Jerman, ktorý by si už celkové prvenstvo nemal nechať vziať.

Už z istého titulu majstra za rok 2024 v triede Superbike sa môže radovať český pretekár Michal Filla, ktorý suverénne ovládol oboje preteky a v tabuľke ho už nemôže nik predstihnúť. Po oba razy bol v cieli na druhom mieste Švéd Chris Bergman, pretekár slovenského tímu Maco Racing.

Počas víkendu sme na Slovakia Ringu zaznamenali aj prekonanie doterajšieho rekordu kola zajazdeného na motocykli. O to sa postaral poľský pretekár Milan Pawelec v pretekoch triedy BMW Cup, ktorý zlepšil svoj vlastný rekordný čas na našom okruhu o pol sekundy na hodnotu 2:02,863, a aby toho nebolo málo, v kvalifikácii zajazdil aj najrýchlejšie zaznamenané kolo na motocykli v hodnote 2.02,665.

Záverečné podujatie šampionátu Alpe Adria sa uskutoční v dňoch 18.-20. októbra v chorvátskej Rijeke.

Kompletné výsledky podujatia: https://drive.pro022.com/s/fZzFjBiNztxCd9W

Text: @Richard Karnok
Foto: @Pavel Salaba

Tlačová správa na stiahnutie

Galéria