Jesenný relykros opäť nesklamal

Orechová Potôň, 8. október 2023 – Druhý októbrový víkend na okruhu SLOVAKIA RING patril tradičnému jesennému podujatiu - relykrosových majstrovstiev Slovenska, Česka, Poľska a trofeje zóny strednej Európy. Na štart sa postavilo 124 pretekárov zo siedmich krajín Európy. Diváci na tribúnach boli svedkami množstva súbojov a drámy až do posledného okamihu.

Počas víkendu sa na trati dlhej 1400 metrov predstavili jazdci v 5 rôznych divíziách zónových pretekov, 5 národných šampionátov a siedmich pridružených v rámci pretekov Rallycross Cupu. Piatkové voľné tréningy a rozjazdy patrili primárne Rallycross cupu, ktorého finálové jazdy prebehli ešte počas sobotného predpoludnia. Najrýchlejšími tromi jazdcami najpočetnejšieho českého Škoda Cupu sa stali Tomáš Martan na Škode Felicia, Milan Kostolanský na Škode Felicia a Martin Najman na Škoda Citygo. Zo Slovákov si najlepšie počínal Vladimír Marko štartujúci v rámci šeského Rallycross Cupu a divízii S1600+, ktorý obsadil tretiu priečku na vozidle Škoda Fabia S1.6+. Za ním na štvrtom mieste skončil Jakub Terina na Seate Leon FR a Pavol Zachar jazdiaci na Škode Fabia 2.

Sobotné poobedie pokračovalo rozjazdami ostatných divízií a za príjemného slnečného počasia tu jazdci zbierali dôležité body pre nedeľné semi- a finálové jazdy.

Nedeľa už patrila posledným rozjazdám z predošlého dňa a následne semi/finálovým jazdám. Už za pomerne chladného a s pribúdajúcim časom stále viac veterného počasia boli diváci na tribúnach opäť svedkami množstva súbojov a napínavých pretekov do posledných chvíľ.

Najväčším ťahákom bola už tradične najsilnejšia trieda Super Cars, v rámci ktorej štartujú špeciály s pohonom 4x4 a výkonom cez 500 koní. Celkovo si v tejto triede najlepšie počínal Maďar Zoltán Held na AUDI A1, druhý skončil Gerald Eder z Rakúska na Škode Fabia SC. Tretiu priečku získal náš Miroslav Pospíchal na Škode Fabia RX SC, ktorý súboj o druhé miesto pre technické problémy vzdal, ale aspoň dojazdil do cieľa. Technické problémy sprevádzali rovnako aj Aloisa Hollera z Rakúska na Forde Fiesta SC, ktorý nakoniec z pretekov po druhom kole odstúpil.

Veľkú drámu zažili diváci v triede STC-2000, v ktorej štartoval aj náš Vladimír Marko na VW Polo STC-2000. Prvé kolá po štarte patrili jasne Romanovi Častoralovi, ktorý si vyjazdil pomerne slušný náskok, avšak jazdecká chyba dve kolá pred koncom ho stále prvé dve miesta a skončil nakoniec tretí. Prvenstvo si tak odniesol Poliak Robert Dabrowski na VW Polo IV, druhý skončil Čech Martin Šindelek na Peugeote 207. Vladimír Marko obsadil v konečnom poradí štvrté miesto.

Predposledným podujatím motoristickej sezóny 2023 na okruhu SLOVAKIA RING bude súťaž v drifte v rámci českého seriálu Czech Drift Series pripravovaná na 13.-14. októbra a sezónu ukončí tradičná exhibičná rely Auto Show 17.-18. novembra.

Viac informácií o podujatí a kompletné výsledky sú dostupné na tejto stránke.

Foto:© Michal Vostárek

Tlačová správa na stiahnutie