Horúca a vzrušujúca Veľká cena SR

Orechová Potôň, 20.8.2023 – 14. ročník najväčších automobilových pretekov na Slovensku OMV MAXXMOTION VEĽKÁ CENA SR (18.-20.8) patril dozaista k tým najhorúcejším. Nebolo to len tým dianím na dráhe, ale aj naozaj samotným subtropickým počasím, ktoré počas víkendu panovalo a dokonale preverilo ako autá, tak aj ich jazdcov.

Do pretekov viacerých šampionátov Európy sa prihlásilo celkovo 130 vozidiel a tímov. O cenné body sa tak súperilo v rámci Stredoeurópskej trofeje FIA (FIA CEZ) v šprintoch aj vo vytrvalosti, ďalej národných okruhových šampionátov Slovenska, Česka, Maďarska, Slovinska, Chorvátska, Rakúska a Poľska. Pohárové seriály doplnil Fiat Abarth Cup, Renault Clio Cup a Mazda MX-5 Cup

V šprintových pretekoch Divízie 5 si víťazné poháre Ceny relácie Pozor zákruta! podelili dva prototypy Ligier LMP3. V sobotu český pretekár Dan Skočdopole pred Mirom Konôpkom, v nedeľu si poradie vymenili po penalizácii českého jazdca za uliaty štart. V vytrvalostných pretekoch v sobotu večer skončil prvý Miro Konôpka z tímu ARC Bratislava po tvrdom súboji, pri ktorom došlo aj ku kontaktu.

Zaujímavé preteky sme videli aj v triede GT3. V sobotu získal pekné víťazstvo Slovák Zdeno Mikuláško na Lamborghini Huracán GT3 tímu ARC Bratislava pred Filipom Salaquardom na Audi R8 a naším Štefanom Rosinom na BMW M4 GT3 tímu Trevor Racing. V nedeľu štartoval v tomto aute fínsky továrenský jazdec BMW Jesse Krohn, víťaz 24h Daytona z roku 2020. Zdeno Mikuláško ho za sebou dokázal udržať až do posledných minút, keď na trať vyšiel Safety car. Preteky tak vyhral Poliak Korzeniowski pred Mikuláškom a Krohnom.

Vo vytrvalostných pretekoch zvíťazil v triede GT3 práve spomínaný Jesse Krohn v slovenskom tíme Trevor Racing na BMW M4 GT3. Na peknom treťom mieste v triede TC-3500 skončila dvojica Maťo Homola –Viktor Mráz na Hyundai i30N.

Pekné súboje počas oboch šprintových pretekov predvádzali súrodenci Sikhartovci v MX-5 Cupe 2,0. V sobotu vyhral Simon pred Matejom, tretí bol Rudolf Beňo. V nedeľu si menili pozície prakticky v každom kole, no napokon zvíťazil Matej Sikhart o 97 tisícin sekundy pred Simonom. V MX-5 Cupe 1,6 bral dva poháre za triumf Tomáš Kameništiak, ktorý po oba dni vyhral pred Tomášom Kazárkom a Markom Kazárkom.

V Clio Cupe v rámci ESET Cup Series išiel skvele Adam Konôpka z ARC Bratislava. V sobotu skončil na 3. mieste za už istým šampiónom Martinom Kadelčíkom a Nemcom Michaelom Hulmom. V nedeľu nestačil už len na Kadlečíka, Hulma zdolal po peknom súboji. V slovenskom hodnotení skončil druhý Ondrej Fekete a tretí Radoslav Obrtal.

Diane na dráhe dopĺňal počas celého víkendu bohatý sprievodný program v celom areáli. Najväčším lákadlom pre prítomných divákov bola určite letecká show jednoprúdovej podzvukovej stíhačky L29 Delfín, ktorá odštartovala najsilnejšie a najpočetnejšie štartové pole týchto divízii doteraz (D4/D5). Pozornosti sa tešili aj dve originálne Dakarské TATRY Kazarka tímu, ktoré sa predviedli počas spanilej jazdy po okruhu, na deti zase čakalo množstvo atrakcií v detskej zóne.

Najbližším oficiálnym podujatím na okruhu SLOVAKIA RING budú Majstrovstvá zóny v strednej Európy v Rallycrosse (7.-8.10), predchádzať im ešte bude tradičné podujatie Powerst (1.9).

Viac informácii a výsledky nájdete TU.

Foto: Tibor Szabosi

Tlačová správa na stiahnutie