XRace 2015 vyhrali Czarnecki a Šedivý

Pretekársky okruh SLOVAKIA RING má za sebou druhé pokračovanie populárnych exhibičných relykrosových pretekov XRace. V nedeľu 24. mája mohla tisícka divákov na tribúnach trate pri Orechovej Potôni sledovať množstvo vzrušujúcich súbojov, pri ktorých často škrípali plechy.

V kategórii nezriedka vyše 500-koňových špeciálov s pohonom všetkých kolies (4x4) sa z víťazstva tešil Poliak Robert Czarnecki na Mitsubishi Lancer EVO. K triumfu mu určite pomohli aj vypadnutia najväčších favoritov na víťazstvo. Najrýchlejší v tréningoch Rakúšan Alois Höller odstavil svoj Ford Focus po prvej sérii rozjázd, pretože motor fungoval len na 3 valce. Horšie dopadol najrýchlejší Slovák Juraj Baláž. Agregát jeho Mitsubishi Lancer EVO povedal zbohom tesne po tom, čo sa mu v tretej sérii rozjázd podarilo zajazdiť najrýchlejšie kolo dňa. Po Attilovi Moserovi z Maďarska si tak krásny pohár za víťazstvo v XRace odnesie do Poľska Robert Czarnecki. Druhá priečka v cieli patrila Michalovi Tóthovi na Škode Fabia, tretí prišiel do cieľa Branislav Adamík na Mitsubishi.

V pretekoch vozidiel s pohonom jednej nápravy (4x2) sme sledovali poriadnu drámu. Na štart finále sa pre poruchu nemohol postaviť do prvého radu Miro Pospíchal, a tak to vyzeralo na jednoduchý štart pre Karola Šedivého. No jeho Ibiza po odlepení sa z miesta spomalila, keď Carlos zle zaradil dvojku a cez neho sa prehnali Tomáš Minarovič, Adrián Žilík aj Stano Korytár. Následné tvrdé súboje dopadli zle pre Korytára aj Žilíka, ktorému vypovedal motor po divokom podraďovaní v brzdení do poslednej zákruty 1250-metrového okruhu. Karol Šedivý tak s prehľadom vyhral pred Tomášom Minarovičom, na tretie miesto sa prekvapujúco dostal po peknej jazde Vladimír Marko na Seate Ibiza. Pôvodne totiž vôbec nemal štartovať vo finále, na rošt ho povolali až po odhlásení sa Mira Pospíchala.

Vďačné obecenstvo počas príjemnej nedele tlieskalo aj bubeníckej skupine Tambores a výbornú náladu urobili aj kaskadéri zo skupiny Petra Hnětkovského z Českej republiky.

XRace 2015 bol skvelou pozvánkou na vrcholné podujatie tohto roka na SLOVAKIA RINGu. Budú ním Majstrovstvá sveta cestovných automobilov FIA WTCC, ktoré u nás privítame 20. a 21. júna. Diváci sa môžu už teraz tešiť na také hviezdy svetového motoršportu ako Sébastien Loeb, José María López, Yvan Muller, Rob Huff či Tom Coronel.