WTCC na Slovakia Ringu: Tanec v daždi

Štyridsaťročný Francúz Loeb sa dokázal na štarte dostať pred najrýchlejšieho muža kvalifikácie, tímového kolegu na Citroëne C-Elysée WTCC, Argentínčana Josého Maríu Lópeza a svoje vedenie skúsene udržal až do konca. Ten prišiel predčasne už po deviatich kolách, pretože dážď zosilnel a automobily WTCC mali problém s akvaplaningom už aj pri jazde v priamom smere. Bolo preto príliš nebezpečné pokračovať a riaditeľ pretekov Miroslav Bartoš (CZE) radšej preteky prerušil.

Sébastienovi Loebovi robili na stupňoch víťazov spoločnosť spomínaný José María López, ktorý si tak upevnil vedenie v šampionáte WTCC 2014 na 25 bodov, a po prvý raz v tejto sezóne aj maďarský pretekár Norbert Michelisz na Honde Civic.

Keďže dážď neustal ani do 17:45, vedenie pretekov sa rozhodlo druhú jazdu zrušiť.

Ráno na Slovakia Ringu bolo oveľa prívetivejšie. Oblačná obloha už síce hrozila, no sprievodné podujatie Európskeho pohára cestovných automobilov ETCC sa išlo ešte na vlhkej trati s použitím hladkých pneumatík. Práve tie boli napokon rozhodujúcim faktorom. V priamom súboji na trati si prvenstvo vybojoval slovenský reprezentant Maťo Homola (BMW 320 TC), ktorý profitoval aj z kolízie v tom čase vedúcej dvojice tímových kolegov Karamyševa (RUS) a Skuza (UKR) na Chevroletoch Cruze 1,6T.

Do druhých pretekov Maťo Homola odštartoval z ôsmeho miesta (podľa obráteného poradia prvej jazdy), no ani to ho nezastavilo a po parádnom a napínavom súboji zdolal aj Rusa Michaila Gračova a vlaňajšieho víťaza ETCC Petra Fulína (obaja na BMW). Radosť v cieli mu neskazila ani dodatočná penalizácia z prvých pretekov, pretože 5 minút pred štartom nemal ešte auto obuté na pneumatikách, čo je proti pravidlám. Napokon však prišiel len o 2 body a v súhrnnom hodnotení víkendu ETCC skončil na 1. mieste v kategórii TC2T. Slovenská hymna na stupňoch víťazov potešila každého fanúšika nášho motoršportu.

Atraktívny víkend WTCC prilákal na Slovakia Ring za tri dni spolu vyše 29 000 divákov. Svetový šampionát WTCC sa u nás predstavil už po tretí raz, v auguste čaká náš jediný pretekársky okruh dvoje špičkových pretekov ADAC GT Masters a Blancpain GT Series.