Veľká havária a Kolumbijčan prekazili Gondovi preteky v Silverstone

Automobilový pretekár Richard Gonda z tímu ART Junior má za sebou nevydarený víkend v šampionáte World Series by Renault. Prestížny seriál pokračoval po letnej prestávke tretím podujatím v britskom Silverstone.

Zo sobotňajších vytrvalostných pretekov série Renault Sport Trophy ho už v 3. kole vyradil defekt na jeho prototype RS01, ku ktorému prispeli nešportové útoky súperov. Nedeľné šprintové preteky odštartoval so snahou získať stratené pozície po štarte z posledného miesta. Jeho stíhaciu jazdu však zastavil Kolumbijčan Andrés Méndez. V 6. kole pri predbiehaní narazil do slovenského pretekára a ten musel pre poškodenie pravého zadného ramena odstúpiť. Z legendárneho okruhu si tak body do celkového hodnotenia neodnáša.

Smolný víkend sa pre banskobystrického rodáka začal už v kvalifikácii. Hneď v jej prvom kole vyletel vo vysokej rýchlosti z trate a skončil v ochrannej bariére. Dôvodom nehody boli problémy s brzdovým systémom. Mechanikom sa auto podarilo dať do poriadku, Gonda však musel odštartovať z posledného, trinásteho miesta.

Po letmom štarte sa začal posúvať dopredu a zakrátko sa dostal na ôsmu priečku. Po defekte v 3. kole však jeho auto zostalo nepojazdné a z pretekov musel predčasne odstúpiť. Francúzsky spolujazdec Andrea Pizzitola, ktorý mal po polovici pretekov Gondu v kokpite vystriedať, sa tak už na trať nedostal.

Úvod nedeľňajších šprintových pretekov kategórie Prestige sa niesol v znamení Gondovej stíhacej jazdy. Potvrdil svoju rýchlosť a znalosť okruhu a zakrátko sa prepracoval na ôsmu pozíciu. V šiestom kole však jeho auto náhle spomalilo po náraze Andrésa Méndeza (Zele Racing) do pravého zadného kolesa. Aj keď sa mechanici snažili zlomené rameno opraviť, preteky sa pre jediného slovenského zástupcu v Renault Sport Trophy skončili. Kolumbijčana vyšetrovali traťoví komisári.

„Štart do šprintových pretekov som mal dobrý. Moje zajazdené časy patrili medzi najrýchlejšie a dostával som sa dopredu. Chcel som sa vyvarovať podobným kontaktom ako v sobotu, keď som dostal dve rany pri z mojej strany čistých manévroch. Išlo o jazdcov z konca štartového poľa. V súboji o siedmu pozíciu do mňa narazil Méndez a a zlomil mi zadné rameno. Musel som zamieriť do boxov. Je to škoda, pretože sme sem prichádzali s dobrou rýchlosťou. Prvé tréningy naznačovali, že môžeme bojovať o popredné pozície. Nešťastný domino efekt odštartoval problém s brzdami v kvalifikácii, po ktorom prišla moja havária. Z pozície jazdca som to, žiaľ, nemohol ovplyvniť. Budeme sa snažiť na tento víkend čo najrýchlejšie zabudnúť a sústrediť sa na Nürburgring, ktorý nás čaká o pár dní. Teším sa, na tejto trati sa mi už podarilo uspieť a dúfam, že tentoraz už budeme útočiť na víťazstvo,“ uviedol Gonda.

V priebežnom hodnotení šesťdielneho šampionátu klesol z druhej na šiestu priečku. Na vedúceho Holanďana Diederika Sijthoffa (V8 Racing) stráca 20 bodov. Šancu znížiť stratu a dostať sa na čelo, ktoré zabezpečuje štart na slávnych pretekoch 24 hodín Le Mans, bude mať už budúci víkend 12.-13. septembra. Preteky z nemeckého Nürburgringu odvysiela v priamych prenosoch stanica DIGI Sport.

Sophidea agency