Veľká cena SR a jej hlavný program

Veľká cena Slovenskej republiky preteky cestných automobilov na okruhu je právom naše najvýznamnejšie národné okruhové podujatie. Najlepší slovenskí pretekári tu navyše súperia s jazdeckou špičkou okolitých krajín v rámci FIA CEZ Trophy a ESET V4 Cupu. To všetko hneď v niekoľkých divíziách a kategóriach.

Nosným programom víkendu 19.-21. augusta bude aj tentokrát dvojica šprintov na 10 kôl, ktorá sa delí na preteky výkonnejších vozidiel s objemom motorov nad 2000 cm3 (D4+2000) a tých slabších - pod 2000 cm3(D4-2000). Zaujímavosťou divízie D4-2000 bude premiéra dvoch mladých talentov, ktoré začiatkom roka objavila naša talentová súťaž RACESTAR. Jej celkový víťaz z Maďarska Bendegúz Molnár odjazdí preteky v rámci divízie D4 a najúspešnejší Slovák Filip Baláž sa posadí do Mazdy MX-5 Cup, rovnako pod D4-2000.

Zvýšenú pozornosť bude dozaista pútať silnejšia divízia D4+2000. Tam si diváci vychutnajú krásu, zvuk a rýchlosť špičkových a najmodernejších strojov GT3. Bez povšimnutia istotne neostanú výkony už legendárneho Mira Konôpku na najnovšom Lamborghini Huracán GT3. V typickom žltom vozidle tímu ARC Bratislava sa spolu s ním vo večernej vytrvalostnej trojhodinovke predstaví aj náš najlepší jazdec Štefan Rosina. Favoriti na víťazstvo v atraktívnych nočných pretekoch sú tak jasní.

Náš najúspešnejší okruhový pretekár Štefan "Štofi" Rosina zažíva tento rok horkastý návrat na pretekárske okruhy. V prestížnom Blancpain GT Sprint Series nechávajú výsledky - vďaka slabšiemu autu - na seba dlho čakať. Na domácej pôde si však jeho skutočný talent v Lamborghini Huracán GT3 užije domáce publikum naplno.

Šprinty oboch divízií sú teda na programe v sobotu a v nedeľu popoludní. Spomínané trojhodinové vytrvalostné preteky (ESET V4 Cup 3h Night Race) štartujú v sobotu o 19:00. Jazdci aj diváci tak zažijú priamy prechod z večerného svetla pod umelé, nočné osvetlenie. Povinné hektické výmeny jazdcov sú zakaždým skvelým divadlom.

Súčasťou stredoeurópskeho šampionátu ESET V4 Cup je nová trieda cestovných vozidiel Tourenwagen Cup - TWC. Chýbať nebudú ani Divízia 2 a Formula 3 - monoposty, ktoré svojou aerodynamikou, trakciou a mušou váhou konkurujú časmi najvýkonnejším "gétetrojkám".

Skutočne celodenný program doplnia ešte tri pohárové seriály: Škoda Octavia Cup je znovuoživenou liahňou talentov českého motoršportu, no začínali v nej aj naši pretekári ako Štofi Rosina či Patrik Nemec.

K Octavia Cupu sa pridá i nefalšovaný zvuk Porsche 911 pohárového seriálu Porsche Platinum GT3 Cup Challenge Central Europe. V súbojoch poľských jazdcov v týchto pohárových Porsche sa vždy niečo deje, máme sa na čo tešiť.

Malé, agilné a vyrovnané vozidlá Suzuki Swift dostanú slovo v seriáli Hankook Racer Cup, z ktorého vzišiel dokonca aj najnovší prírastok Majstrovstiev sveta cestovných vozidiel FIA WTCC - Dániel Nagy.