TRI BELGICKÉ VÍŤAZSTVÁ NA SLOVENSKU!

Orechová Potôň, 24.jún 2024 - Záverečný deň FIA Karting Majstrovstiev Európy v Slovak Karting Centre sa odohrával za slnečného počasia bez nadmerného tepla a preteky boli v týchto vynikajúcich podmienkach ešte intenzívnejšie. Na jeho konci oslavovali traja víťazi z jednej krajiny - Thibaut Ramaekers v kategórii OK, Dries Van Langendonck v kategórii Junior a Gilles Herman v kategórii Academy - všetci z Belgicka.

Víkend od 20. do 23. júna 2024 sa v Slovak Karting Centre v Orechovej Potôni konali FIA Karting Majstrovstvá Európy - tretie kolo kategórie OK & Junior a druhé kolo FIA Karting Academy Trophy. Úsilie organizátora a národných inštitúcií bolo ocenené vo veľkej miere. Prezident CIK-FIA Akbar Ebrahim a viceprezident John Ryan zablahoželali organizačnému tímu k tomuto prvému podujatiu.

Počasie sa zmenilo z letných horúčav v piatok na tmavé a daždivé sobotné ráno, postupne sa vrátilo slnko, nedeľa sa niesla v príjemných teplotách. Pneumatiky Maxxis použité vo všetkých troch kategóriách perfektne fungovali v každom z týchto podmienok.

OK: RAMAEKERS ZÍSKAVA VÍŤAZSTVO, TURNEY JE STÁLE LÍDROM ŠAMPIONÁTU

Noah Monteiro (PRT) sa opäť výrazne prejavil víťazstvom v Super Heat A. Thibaut Ramaekers (BEL) dominoval v Super Heat B až do záverečných etáp, aj keď Joe Turney (GBR) prešiel cieľovou čiarou ako prvý.

Atmosféra pred finále bola napätá. Po niekoľkých dodatočných formovacích kolách boli viacerí jazdci eliminovaní alebo zdržaní už v prvom kole. Ramaekers viedol preteky od začiatku do konca s pozoruhodnou zručnosťou s ohľadom na 14-ročného chlapca. Zastavil akékoľvek snahy svojich súperov ohroziť ho a dosiahol výrazné víťazstvo s najrýchlejším kolom pretekov a náskokom viac ako 3,5 sekundy. Monteiro si rýchlo uvedomil, že druhé miesto bude najlepší výsledok, ktorý môže dosiahnuť, zatiaľ čo Dmitry Matveev získal tretie miesto. Jimmy Hélias (FRA), ktorý bol počas stretnutia viackrát v centre pozornosti, by určite rád dosiahol lepšie ako štvrté miesto vo finále, no počas pretekov nedostal príležitosť. Mladý Švéd Scott Kin Lindblom, ktorý doteraz súťažil v triede Junior, skúsil šťastie s voľnou kartou v triede OK. Bolo to dobré rozhodnutie, pretože 13-ročný jazdec sa vo finále umiestnil v top päťke. Turney bol spokojný so 7. miestom, čo mu stačilo na posilnenie svojej pozície lídra šampionátu, keďže jeho hlavný rival už v pretekoch nebol.

Predbežné poradie Mondokart.com FIA Karting Majstrovstiev Európy 2024 - OK po 3. kole:
1- Joe Turney (GBR-KR/IAME/Maxxis) - 234 bodov
2- Gabriel Gomez (ITA-CRG/IAME/Maxxis) - 163 bodov
3- Matheus Morgatto (BRA-Birel ART/TM Kart/Maxxis) - 160 bodov
4- Louis Iglesias (FRA-CRG/IAME/Maxxis) - 138 bodov
5- Lewis Wherrell (GBR-Exprit/TM Kart/Maxxis) - 136 bodov

Tímové poriadie kategórie OK po pretekoch v Slovak Karting Centre:
1- KR Motorsport (ITA) - 342 bodov
2- CRG (ITA) - 319 bodov
3- VDK Racing (BEL) - 205 bodov
4- CL Racing Team (ITA) - 160 bodov
5- Tony Kart Racing Team (ITA) - 145 bodov

VAN LANGENDONCK ZVYŠUJE SVOJ NÁSKOK V KATEGÓRII JUNIOR

V nedeľu ráno Joel Pohjola (FIN) a Dries Van Langendonck (BEL) vyhrali Super Heats v kategórii OK-Junior, ktorá je otvorená pre jazdcov vo veku od 12 do 14 rokov. 36 finalistov sa stretlo v skoré popoludnie pri teplotách okolo 28°C. Van Langendonck sa ujal vedenia na začiatku a potom viedol preteky až do cieľa. Hrozba zo strany Niklasa Schauflera (AUT) rýchlo zmizla. Van Langendonck sa potom dokázal vzdialiť, zatiaľ čo Roman Kamyab (GBR) a Pohjola bojovali o druhé miesto. Van Langendonck vyhral finále o dve sekundy pred Kamyabom a Pohjolom, ktorí v cieli delilo len 32 tisícin sekundy. Iacopo Martinese (ITA), ktorý sa po prvom kole ocitol na 15. mieste, dokázal znížiť svoju stratu a dosiahol štvrté miesto pred Scottom Marshom (GBR). Van Langendonck získal významné body v predbežnom poradí šampionátu a vytvoril si odstup od svojich rivalov. Christian Costoya (ESP), ktorý ho doteraz nasledoval na druhom mieste, prežíval Slovensku ťažké časy, začínajúc 72. miestom v kvalifikácii. Jeho návrat na 15. miesto vo finále bol skvelým úspechom, ale jeho štvrté miesto v šampionáte teraz zmazalo akúkoľvek nádej na titul.

Predbežné poradie Mondokart.com FIA Karting Majstrovstiev Európy 2024 - Junior po 3. kole:
1- Dries van Langendonck (BEL-Exprit/TM Kart/Maxxis) - 259 bodov
2- Iacopo Martinese (ITA-KR/IAME/Maxxis) - 190 bodov
3- Roman Kamyab (GBR-LN/TM Kart/Maxxis) - 178 bodov
4- Christian Costoya (ESP-Parolin/TM Kart/Maxxis) - 143 bodov
5- Niklas Schaufler (AUT-KR/IAME/Maxxis) - 141 bodov

Tímové poriadie kategórie Junior po pretekoch v Slovak Karting Centre:
1- Ricky Flynn Motorsport (GBR) - 358 bodov
2- KR Motorsport (ITA) - 329 bodov
3- Forza Racing (GBR) - 277 bodov
4- DPK Racing (ESP) - 230 bodov
5- Parolin Motorsport (ITA) - 171 bodov

ACADEMY TROPHY: PREMIÉROVÉ VÍŤAZSTVO PRE HERMANA

Belgičan Gilles Herman zakončil skvelý víkend v Academy Trophy na Slovensku tým, že najskôr odolal hrozbe z Portugalska od Martima Barrosa Menesesa, ktorý na začiatku pretekov chvíľu viedol a potom sa vzdialil Litovčanovi Nojusovi Stasionisovi. Herman si vybojoval presvedčivé víťazstvo s náskokom viac ako päť sekúnd. Tretí na cieľovej čiare, Emilio Bernd (DEU), bol následne penalizovaný na 8. miesto a Turner Brown (USA) sa posunul na 3. miesto pred Jakuba Gasparoviča (SVK) a Menesesa. Wian Boshoff (ZAF) potvrdil svoj potenciál šiestym miestom vo finále a umiestnil sa v top trojici predbežného poradia. Fausto Arnaudo (ARG) mal dobrý výkon a skončil deviaty. Herman si v poradí jasne upevnil vedúcu pozíciu.

Predbežné poradie FIA Karting Academy Trophy 2024 po 2. kole:
1- Gilles Herman (BEL) - 103 bodov
2- Jakub Gasparovič (SVK) - 91 bodov
3- Wian Boshoff (ZAF) - 77 bodov
4- Dan Allemann (CHE) - 65 bodov
5- Martim Barros Meneses (PRT) - 63 bodov

Záverečné kolo Mondokart.com FIA Karting Majstrovstiev Európy 2024 - OK & Junior a FIA Karting Academy Trophy sa uskutoční vo Švédsku v Kristianstade od 1. do 4. augusta 2024.

Výsledky zo Slovak Karting Centra nájdete na oficiálnej aplikácii FIA Karting Championship pre mobilné zariadenia a na webovej stránke www.fiakarting.com.

Sledujte International Karting Ranking (IKR) po podujatí na Slovensku.

@FIA KARTING MEDIA

Galéria