Slovakia Ring privítal ADAC GT Masters

Pretekársky okruh Slovakia Ring v Orechovej Potôni neďaleko Bratislavy privítal svetové hviezdy jazdiace v nemeckom šampionáte ADAC GT Masters. Nabitý víkendový program sa začal už v piatok voľnými tréningami, podvečer sa už v kvalifikácii bojovalo o pozície na štarte sobotňajších a nedeľňajších pretekov.

Štartová listina ADAC GT Masters je každý rok nabitá veľkými a známymi menami. Tento rok sa na náš jediný pretekársky okruh opäť nepodarilo prísť bývalému pilotovi F1 z Nemecka Heinzovi Haraldovi Frentzenovi. V utorok musel totiž ísť na operáciu s kolenom, ktoré mu robí problém už od jeho nehody vo Veľkej cene Kanady Formuly 1 v roku 1999. Jeho miesto za volantom Mercedesu SLS AMG GT3 tímu HTP Motorsport zaujal na Slovakia Ringu Rakúšan Mathias Lauda, syn majstra sveta F1 Nikiho Laudu.

Okrem neho možno počas tohto víkendu u nás vidieť aj ďalších pretekárov so štartmi vo Formule 1: Španiel Jaime Alguersuari (Mercedes-ROWE Racing) jazdil v stajni Toro Rosso v sezónach 2009-2011; Tomáš Enge je prvým a zatiaľ aj jediným Čechom so štartom v F1 (tím Prost v roku 2001); Markus Winklehock dokonca pri svojom jedinom štarte vo farbách tímu Spyker viedol Veľkú cenu Nemecka.

Diváci, ktorí zavítajú v sobotu či v nedeľu na Slovakia Ring, majú v cene vstupenky aj prístup do paddocku, kde sa po oba dni môžu stretnúť s jazdcami aj na autogramiádach. Záujem bude určite aj o víťazov Porsche Supercupu Reného Rasta či Nickiho Thiima. Nežnejšie, no určite nie pomalšie pohlavie zastupujú Claudia Hürtgenová či pôvabná Rahel Freyová, novú rýchlu generáciu zastupujú aj vlaňajší víťaz Blancpain Endurance Series Maximilian Buhk či jeho kolega Maximilian Götz, zabudnúť netreba ani na továrenského jazdca Porsche Alexa Riberasa alebo talentovaného Christiana Engelharta.

Piatočnú kvalifikáciu do sobotňajších pretekov vyhral Max Sandritter (PIXUM Team Schubert, BMW Z4 GT3) s časom 2:01.312 s. Druhú časť kvalifikácie pre nedeľňajšie preteky zase zajazdil najlepšie Sandritterov tímový kolega Jens Klingmann s časom 2:00.542 s.

Okrem vozidiel GT3 ponúka Slovakia Ring tento víkend aj množstvo sprievodných pretekov. Formula ADAC vychováva nové hviezdy budúcnosti, napínavé súboje zaručene predvedú jazdci seriálu Renault Clio Cup Central Europe a krásky v Lotus Ladies Cupe aj s našou Veronikou Vanyovou.

Sobotňajší program sa začína už o 8:30, prvé víkendové preteky ADAC GT Masters o 12:00. V nedeľu sa motory na Slovakia Ringu naštartujú o 9:25 a druhé preteky GT3 začnú rovnako o 12:00.


Výroky jazdcov po kvalifikácii:

Jens Klingman (P1, R2): Bolo to skvelé a už včera sme vedeli, že budeme rýchli. Nevedeli sme však presne, čo môžeme očakávať, no moje prvé kolo bolo najlepšie a viac som sa nemusel snažiť. Dôležité bude zmanažovať pneumatiky, pretože v horúcich podmienkach je trať klzká.”

Tomáš Enge (P4, R2): “So štvrtým miestom som veľmi spokojný. Vedeli sme, že by sme mohli súperiť vpredu s ostatnými, teda okrem neprekonateľného BMW. Naše Camaro má skutočne obrovský výkon aj krútiaci moment, čo je pre jazdca naozaj zábavné.”

René Rast (P6, R2): Bolo to náročné. Po kvalifikácii som šiesty, môj tímový kolega štrnásty. Máme v aute navyše extra váhu. Najväčší problém je však naša rýchlosť na rovinkách, i keď v zákrutách je to lepšie.“

Jaime Alguersuari (P18, R2): “Táto trať je fantastická a má unikátny dizajn. Nájdete tu skutočne všetky typy zákrut. Stále spoznávame naše auto, preto je dnešný výsledok slabší. Uvidíme, čo prinesú preteky v sobotu a v nedeľu.”