Rôznorodé počasie a napínavé preteky v Slovak Karting Centre

Orechová Potôň, 23.jún 2024 - Počasie sa od piatku v Orechovej Potôni značne zmenilo, keď horúčavy ustúpili premenlivým podmienkam, ktoré sa počas dňa prešli z dažďa na slnečno, s teplotami medzi 20 a 26°C. Matheus Morgatto (BRA) prevzal vedenie v kategórii OK, Niklas Schaufler (AUT) a Dries Van Langendonck (BEL) skončili s rovnakým počtom bodov v kategórii OK-Junior a Gilles Herman (BEL) bol najlepším pretekárom v Academy Trophy.

Prvé kvalifikačné rozjazdy v kategóriách OK a Junior sa uskutočnili v piatok popoludní, keď bolo teplé počasie a trať poskytovala dostatok priľnavosti. Sobota začala v úplne odlišnej atmosfére, v daždi. Pretekári sa museli rýchlo prispôsobiť špecifickým vlastnostiam premočenej slovenskej trate. To sa nezaobišlo bez problémov, pretože túto veľmi mokrú fázu charakterizovali šmyky, vychádzanie z trate, kolízie a penalizácie. Mračná neskôr ustúpili a trať rýchlo získala späť svoju plnú priľnavosť. Šou pokračovala na suchej trati, hoci kontakty a ďalšie zrážky pokračovali vďaka impulzívnosti niektorých jazdcov. Na konci bola kvalifikačná fáza nekompromisná. Zatiaľ čo niektorí jazdci výrazne klesli v rebríčku, iným sa v týchto premenlivých podmienkach podarilo dostať späť na čelo.

Po 15 kvalifikačných rozjazdách v kategóriách OK a OK-Junior sa najlepších 72 v každej kategórii stretne v nedeľu ráno v Super Heatoch, kde sa rozhodne o 36 finalistoch.

KATEGÓRIA JUNIOR: SCHAUFLER A VAN LANGENDOCK BOK PO BOKU

Kvalifikačné rozjazdy tretieho kola Mondokart.com FIA Karting European Championship - Junior boli v réžii dvoch jazdcov, Niklasa Schauflera (AUT) a Driesa Van Langendoncka (BEL), ktorí skončili s rovnakým počtom bodov, každý s tromi víťazstvami. S posunom o 11 miest je Iacopo Martinese (ITA) tretí s dvoma víťazstvami, rovnako ako Filippo Sala (ITA) na štvrtom mieste. Arjen Kraeling (DEU) si dokázal jedným víťazstvom udržať piate miesto pred Roccom Coronelom (NLD), ktorý si vyjazdil dve víťazstvá. Roman Kamyab (GBR) sa posunul na siedme miesto, zatiaľ čo Ilie Crisan (CAN) klesol na ôsme. Joel Pohjola (FIN) sa posunul o 13 miest na deviate miesto pred Jensonom Burnettom (CAN). Druhý v predbežnom poradí šampionátu, Christian Costoya (ESP), sa dokázal posunúť o 41 miest na 31. miesto.

Top 6 Junior Qualifying Heats
1- Niklas Schaufler (AUT - KR / IAME / Maxxis) 235 bodov
2- Dries Van Langendonck (BEL - Exprit/TM Kart/Maxxis) 235 bodov
3- Iacopo Martinese (ITA - KR / IAME / Maxxis) 223 bodov
4- Filippo Sala (ITA - LN / TM Kart / Maxxis) 219 bodov
5- Arjen Kraeling (DEU - KR / IAME / Maxxis) 212 bodov
6- Rocco Coronel (NLD - KR / IAME / Maxxis) 198 bodov

MORGATTO PREBERÁ VEDENIE V KATEGÓRII OK

Pätnásť kvalifikačných jázd tretieho kola kategórie OK bolo plných akcie a vzrušenia. Matheus Morgatto (BRA) sa po konzistentných jazdách s dvomi víťazstvami vrátil na prvú pozíciu. Thibaut Ramaekers (BEL) si udržal druhé miesto vďaka trom víťazstvám. Louis Iglesias (FRA) a Jimmy Hélias (FRA) potvrdili svoje pozície posunom o jedno miesto na tretie a štvrté miesto pred Noahom Monteirom (PRT), trojnásobným víťazom. Joe Turney (GBR) sa posunul z 17. miesta na šieste pred Dmitrija Matvejeva. David Cosma Cristofor (ROU) sa vrátil na ôsme miesto pred Leo Nilssonom (SWE) a Kaïom Rillaertsom (BEL). Druhý v šampionáte Lewis Wherrell (GBR) bol v sobotu večer na 16. mieste, tesne pred lídrom Gabrielom Gomezom (ITA).

Top 6 OK Qualifying Heats
1- Matheus Morgatto (BRA - Birel ART/TM Kart/Maxxis) 236 bodov
2- Thibaut Ramaekers (BEL - KR / IAME / Maxxis) 218 bodov
3- Louis Iglesias (FRA - CRG / IAME / Maxxis) 217 bodov
4- Jimmy Hélias (FRA - KR / IAME / Maxxis) 214 bodov
5- Noah Monteiro (PRT - KR / IAME / Maxxis) 211 bodov
6- Joe Turney (GBR - KR / IAME / Maxxis) 201 bodov

ACADEMY TROPHY: HERMAN VO VÝHODE

Štyri zo šiestich kvalifikačných jázd FIA Karting Academy Trophy sa konali v sobotný deň na Slovakia Ringu. Podobne ako v prvom kole vo Val d'Argenton, prvé dve jazdy sa jazdili za dažďa, zatiaľ čo nasledujúce dve mali výhodu slnečného počasia a suchej trate. Ďalší bod, ktorý majú spoločný s predchádzajúcim podujatím, bol ten, že Belgičan Gilles Herman viedol v sobotu večer s jedným víťazstvom a druhým miestom. Fín Joel Taipale nezaostával ďaleko vďaka svojmu víťazstvu ráno a tretiemu miestu poobede. Nemec Emilio Bernd bol stabilný vo svojich dvoch pretekoch a tesne pred ním boli víťazi dňa, Japonec Simba Motoda a Portugalčan Martim Barros Meneses. Fausto Arnaudo (ARG) mal rovnaký počet bodov ako Meneses, zatiaľ čo Theodor Toobal (EST) zostal tesne vzadu. Dan Allemann (CHE) je v prvej dvadsiatke, Jakub Gašparovič (SVK) 17. a Wian Boshoff (ZAF) 12.

Program*:

Nedeľa 23. júna
08.30 - 09.55: Warm-up
10.05 - 10.40: Kvalifikačné jazdy - Academy
10.45 - 12.20: Super Heats - Junior & OK
13.55 - 16.35: Finále

*zmena programu vyhradená

Majstrovstvá Európy môžete sledovať prostredníctvom oficiálnej aplikácie FIA Karting Championship pre mobilné zariadenia a na webovej stránke www.fiakarting.com.

@FIA KARTING MEDIA

Galéria