Relykros otvára motoristickú sezónu na SLOVAKIA RINGU

Čoraz populárnejší relykros sa u nás predstaví hneď dvakrát: FIA CEZ OMV MaxxMotion si okrem marcového termínu u nás našla miesto aj na finále šampionátu 21. a 22. októbra. Tak ako po predošlé dva roky, aj teraz uvidíme horúce súboje v štýle "nárazník o nárazník" na špeciálnej relykrosovej trati SLOVAKIA RINGU. Tá meria 1250 metrov a pozostáva zo 65 % z asfaltového povrchu, pričom zvyšok tvorí nespevnený-šotolinový povrch. Diváci zažijú najlepšiu akciu priamo na vlastné oči z pohodlia hlavnej a montovanej tribúny pozdľž štartovej rovinky.

Výhodou relykrosu je, okrem iného, kompaktnosť takýchto tratí, ktoré sú stavané pre prítomných divákov. Tí zažijú sériu 4 až 6-kolových krátkych pretekov, v ktorých stoja na štarte - bok po boku - tí najlepší z krajín stredoeurópskej zóny. Každý z nich má preto len minimálne množstvo času popasovať sa nielen so súpermi, ale aj s komplikovanými prechodmi z asfaltu na šotolinu a späť na asfalt, zväčša pod plným plynom...

Povinnou a pestrou súčasťou je tzv. "Joker lap" - čiže "žolíkové kolo": ide o predĺženú šotolinovú časť okruhu, ktorá je zhruba o 1-1,5 s pomalšia, než klasické kolo. Žolík je povinný pre každého aspoň raz, v každej ostrej jazde. Kedy si ho jazdec vyberie je na jeho aktuálnej pozícii a pohotovej stratégii. Často sa žolíkom preteky vyhrávajú, ale aj prehrávajú.

Tak ako po minulé roky, aj teraz sa bude rozhodovať vo viacerých výkonnostných triedach. Tím aktuálneho zónového majstra Rakúšana Maxa Puchera dokonca preteká aj na FIA Majstrovstvách sveta v relykrose (FIA WRX). Práve vďaka slávnemu svetovému šampionátu získava táto disciplína na nebývalej popularite. Medzi špičku FIA WRX patria napríklad 9-násobný majster sveta v rely Sébastien Loeb, 2-násobný majster sveta v relykrose a majster sveta v rely (2003) Petter Solberg, či hviezda youtubovských videí "Mr. Gymkhana" Ken Block.

Okrem relykrosu sa však diváci môžu tento rok tešiť na skutočnú plejádu nových a zaujímavých seriálov, ktoré navštívia SLOVAKIA RING. Medzi ozajstnú špičku budú dozaista patriť FIM EWC - Majstrovstvá sveta vytrvalostných pretekov cestných motocyklov (24.6.), či FIA ETRC – Majstrovstvá Európy ťahačov na okruhu (15.-16.7.).