Preteky 8H SLOVAKIA RING vyhral YART

Nádherné a dramatické preteky priniesol 2. ročník pretekov 8H SLOVAKIA RING, ktorý bol zároveň 3. kolom FIM Majstrovstiev sveta vytrvalostných pretekov motocyklov (EWC). Po tuhom boji ho napokon vyhral tím YART – Yamaha v zložení Broc Parkes (AUS), Marvin Fritz (GER) a Max Neukirchner (AUT). Na druhé miesto odsunuli vlaňajších víťazov a úradujúcich Majstrov sveta GMT94 Yamaha. Až tretia priečka musela stačiť lídrom priebežného poradia šampionátu EWC 2017/2018 stajni F.C.C. TSR Honda France.

Dramatické preteky sa išli vo veľmi teplom slnečnom počasí pred kulisou 8500 divákov. Najlepší vytrvalostní jazdci sveta predvádzali špičkové výkony, ktoré dokonca vyvrcholili hodinu pred koncom pretekov niekoľkonásobným prekonaním traťového rekordu SLOVAKIA RINGU. Novým menom na vizitke prvého pretekárskeho okruhu na Slovensku je Freddy Foray z Francúzska, ktorý na Honde CBR1000RR francúzskeho tímu F.C.C. TSR Honda France prešiel jedno 5922 metrov dlhé kolo za 2:04,185 min. Rakúsky YART Yamaha tím napokon profitoval z dobrej stratégie a hospodárnosti, keďže sa mu podarilo urobiť len 8 zastávok v boxe, pričom GMT94 musel zastaviť až deväťkrát.

V triede SST sa radoval tím Yamaha Viltaïs Experience v zložení Axel Maurin (FRA), Florian Alt (GER) a Vincent Lonbois (BEL). Na druhom mieste skončil tím Atomic 68 a tretia priečka pripadla 13 minút pred koncom nemeckému tímu GERT56. Vtedy po fatálnej poruche motora musel odstúpiť Junior Team LMS Suzuki.

Slovákom sa na pretekov 8H SLOVAKIA RING nedarilo. Náš najúspešnejší tím MACO Racing, ktorý vlani obsadil v konečnom účtovaní MS fantastické 6. miesto, dokončil po technických problémoch s radením až na 25. priečke. Ich druhý motocykel so slovensko-českou posádkou Svitok-Ouředníček-Dulík vypadol pre poruchu motora po 3 a pol hodine. Niečo viac ako 4 hodiny vydržal v pretekoch poľský tím LRP Poland s naším Jaroslavom Černým. Z našich ešte preteky dokončil slovenský tím motomaxx Racing (Ruža-Knezovič-Duchyňa) na 27. priečke (12. v triede SST) a na poslednom 29. mieste Jakub Jantulík, ktorý prekvapujúco štartoval v tíme GP Moto na Kawasaki. So slovenskou licenciou jazdiaci český tím Extéria Eko Racing skončil na 7. mieste v triede SST, 20. v celkovom poradí.

Parádne preteky predviedli divákom aj účastníci MS sajdkár. Pri premiére na SLOVAKIA RINGU vyhrali prvé šprintové preteky Fíni Päirävinta s pasažierom Veräväinenom. Sobotňajšie Zlaté preteky boli napínavé od prvého do posledného 13 kola. Emotívne víťazstvo o 4 desatiny sekundy v ňom slávili Briti Tim Reeves s Markom Wilkesom pred úradujúcimi Majstrami sveta Benom a Tomom Birchallovcami, krajanmi zo Spojeného kráľovstva.