Power fest otvoril veľký máj na Slovakia Ringu

Prvé šprintérske preteky Majstrovstiev Slovenska sa konali na cieľovej rovinke nášho okruhu pri Orechovej Potôni a aj vďaka krásnemu, slnečnému počasiu sa vyznamenali rekordným počtom zaregistrovaných jazdcov. Dokopy bojovalo s cennými desatinami sekúnd až 190 pretekárov zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Slovinska a Rakúska! Power fest na Slovakia Ringu tak stanovil nový slovenský rekord v počte registrovaných pretekárov na jedných pretekoch. Do domáceho „majstráka“ sa zapojilo 160 posádok - z toho 40 motocyklov, do maďarského 30 a 14 jazdcov zvolilo alternatívnu možnosť zmerať si sily v oboch štartových poliach.

Najlepší absolútny dosiahnutý čas 6,403 s pri rýchlosti 184 km/h spomedzi áut získal maďarský borec Demeter Róbert na upravenom Audi S4, ktorý si domov bral aj dve trofeje za víťazstvo v triede Profi 4 a za prvenstvo v najatraktívnejších vyraďovačkách absolútne ôsmich najrýchlejších.

V triede Motocykle cenu za absolútne najlepší čas prevzal pretekár Markus Rottensteiner na preplňovanom drag špeciáli Honda, ktorý zajazdil čas 5,991 s. a dosiahol na 201 m trati max. rýchlosť 204 km/h. Na cieľovej rovinke zaburácal aj najrýchlejší dragster strednej Európy - Chevrolet Camaro Z28 "Dragacs", disponujúci výkonom až 2 600 konských síl.

Trať Slovakia Ringu „pokreslili“ aj nadupané zadokolky, stavané na jazdu v kontrolovanom šmyku. Paralelne so šprintmi počas celého dňa prebiehali medzinárodné driftérske preteky, v ktorom si slovenská špička zmerala sily s početnou skupinou strojov z okolitých krajín. Preteky v driftingu boli zaradené do maďarského šampionátu a tiež do novej slovenskej, profesionálnej série Motul ST Drift Slovakia. Celkovo sa registrovalo 28 posádok a na konci dňa si ceny prevzali traja maďarskí majstri v jazde bokom: Grózinger Zsolt - Nissan S13, Szántó Nikolett - BMW M3 E46, Hutter Ferenc - Ford Sierra V8. Zo slovenských jazdcov sa najvyššie umiestnil Norbert Kováčik na novom BMW M6.

Okrem populárnych dynamických disciplín sa v rámci Power festu konalo v paddocku aj 1. kolo seriálu Tuning battle 2014. V moderovanom show&shine sa v rozhovoroch s majiteľmi predstavili vozidlá a chýbať nemohlo ani profesionálne bodovanie a stanovenie výsledkov v jednotlivých kategóriách. Najprestížnejší pohár "Best of best" si na svoje konto pripísal opäť Milan Forgáč, vďaka jeho neuveriteľne vyladenému Fiatu Bravo.

Návštevníci sa pokochali aj početnou enklávou kultových, japonských vozov so šiestimi hviezdami v znaku: konal sa tu totiž aj oficiálny zraz Subaru.

Majáles konských síl sa teda vydaril na jednotku

info: www.zrychlenie.sk