Motocyklová Cena Slovenska ponúkla divákom strhujúce súboje vo všetkých kategóriách

25.7.2023, Orechová Potôň - Takmer 250 pretekárov z deviatich európskych krajín sa počas uplynulého víkendu predstavilo na tradičnej motocyklovej Cene Slovenska na okruhu Slovakia Ring. Súčasťou podujatia boli medzinárodné majstrovstvá Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska a Litvy. Na mieste sa ale predstavili aj pretekári z medzinárodného šampionátu Alpe Adria veteránov a Ducati Slovakia Cupu.

Ideálne počasie, množstvo divákov na tribúne a krásne súboje na trati, tak sa dá výstižne charakterizovať víkend, počas ktorého na pretekárov čakali dvoje samostatne bodované preteky a súťažiaci jazdci si tak z nášho automotodrómu mohli odniesť poriadnu porciu bodov do jednotlivých seriálov.

Najväčšou osobnosťou na trati Slovakia Ringu bol mladučký, len šestnásťročný poľský pretekár Milan Pawelec, ktorý ovládol oboje preteky najsilnejšej kategórie nad 600 cm³, pričom jeho najrýchlejší čas na kolo bol len o zlomky sekundy za oficiálnym traťovým rekordom. Vo výbornej forme sa predviedol aj jeho o rok starší brat Oleg a ďalší poľskí pretekári, ktorí vo väčšine tried predviedli, že sú v našom regióne najsilnejší.

Nestratili sa ani slovenskí jazdci, pričom výborné výkony podával z nedávneho zranenia sa zotavujúci Tomáš Tóth, ktorý štartoval hneď v dvoch kategóriách do a nad 600 cm³. Jazdec tímu GARO racing sa každými pretekmi dostáva do pôvodnej formy, o čom svedčí aj jeho tretie miesto z nedeľných pretekov v triede do 600 cm³. Vo výbornom svetle sa predstavil Slovák Daniel Chovanec, ktorý zvíťazil v oboch pretekoch triedy 400 Supersport a úspešní boli aj ďalší naši jazdci, Marcel Hruboš a Peter Rauch v triede 125 Sport Production, ktorí po oba dni na pódium sprevádzali víťaza, českého pretekára Lukáša Fikkera.

Triedy 125 GP a 250 Open ovládli českí jazdci Oldřich Podlipný a Petr Křen. Aj triedy Supertwin a Supermono mali svojich suverénov, v prvej dominoval Poliak Jacek Molik, v druhej Čech Honza Huk. To isté platí aj o oboch pretekoch triedy do 600 cm³, v ktorých súpera nenašiel Maďar Gábor Bence Kecskés. Víťazstvá v triede Supersport 600 si podelili Poliaci Kacper Raniszewski a Mateusz Molik. Aj Ducati Slovakia Cup mal dvoch víťazov, v sobotu bol najúspešnejší Čech Zdeněk Sedlák, v nedeľu Štefan Rybár. Výraznou osobnosťou pretekov veteránskych tried bola česká pretekárka Šárka Schmidtová, ktorá vyhrala oboje preteky triedy Oldtimer 350.

Text: Richard Karnok

Photo: Michal Špánik


Tlačová správa na stiahnutie