Majstrovstvá sveta FIA WTCC sú tu!

Len niekoľko dní nás delí od piateho pokračovania Majstrovstiev sveta cestovných automobilov FIA WTCC na okruhu SLOVAKIA RING. Do zákulisia – paddocku postupne prichádzajú tímy, ktoré sa tento víkend popasujú s našou traťou počas druhého podujatia sezóny – Race of Slovakia.

Návštevníci tradične najpopulárnejšieho motoristického podujatia u nás budú tentokrát svedkami mnohých noviniek, ktoré so sebou svetový šampionát prináša. O zábavu sa počas tohto víkendu 16. a 17. apríla postarajú okrem napínavých pretekov WTCC aj ďalšie sprievodné seriály a v neposlednom rade tiež novinka – fanúšikovské mestečko „WTCC Fan Village“.

Nedávne Otváracie preteky WTCC na francúzskom okruhu Paul Ricard vyhral Rob Huff (Honda Civic WTCC) a Hlavné preteky padli do rúk úradujúcemu majstrovi sveta José María Lópezovi (Citroën C-Elysée WTCC). Tesnejšie súboje očakávame aj u nás. K továrenským tímom Citroën, Lada a Honda sa pridal nováčik – automobilka Volvo s tímom Polestar Cyan Racing.

Svetovou novinkou je tiež nová časová súťaž „Značky proti chronometru“ (WTCC MAC3). Podľa vzoru Tour de France v nej továrenské značky bojujú o najrýchlejší čas. Napínavú časovku zažijú diváci bezprostredne po sobotňajšej kvalifikácii. Vo Francúzsku ju vyhral Citroën, len 0,030 s pred tímom Lady.

Zo sprievodných seriálov sa predstaví Európsky pohár cestovných automobilov (FIA ETCC), Porsche GT3 Cup Challenge Central Europe, Suzuki Swift Cup Europe a Hankook Racer Cup (s vozidlami Suzuki Swift a Lotus Elise). O nekončiacu zábavu na trati teda nebude núdza.

Diváci si nájdu svoje aj vo WTCC Fan Village. Čaká ich tu autogramiáda jazdcov (v oba dni), „selfie“ s hviezdami WTCC, ale aj „grid girls“ s darčekmi. Hugo Valente - pilot tímu Lada Sport Rosneft, vyzve fanúšikov na súťaž v reflexoch na zaujímavom prístroji, s ktorým trénujú profesionálni jazdci aj vo Formule 1. Chýbať nebudú WTCC simulátory, stan so suvenírmi či WTCC Sieň slávy. Pódium Fan Village ukáže hviezdy svetového šampionátu, ktoré zároveň odpovedia na zvedavé otázky. Zavítajú sem aj známe mená slovenského motoršportu a víťazi talentovej súťaže RACESTAR. Ďalej sú tu nachystané rôzne celodenné aktivity a súťaže o lákavé ceny. Atmosféru Majstrovstiev sveta a ich hviezdy zažijú návštevníci, ako nikdy predtým. Polygón nášho Centra bezpečnej jazdy tiež ponúkne zábavno-poučné jazdy s vozidlami Ford.

Základný harmonogram WTCC:

Sobota

08.45 – 09.15 FIA WTCC 1. voľný tréning
11.30 – 12.00 FIA WTCC 2. voľný tréning
14.00 – 14.45 FIA WTCC Kvalifikácia (Q1, Q2, Q3)
15.00 – 15.30 FIA WTCC WTCC MAC3

Nedeľa

12.10 – 12.40 FIA WTCC Otváracie preteky (11 kôl)
14.15 – 14.50 FIA WTCC Hlavné preteky (12 kôl)

Program samozrejme dopĺňa množstvo sprievodných pretekov počas celého víkendu. Pre tých, kto si nemôžu vychutnať atmosféru majstrovstiev sveta priamo na SLOVAKIA RINGU, prenáša preteky naživo televízia Dajto.