Kvalifikáciu 8H SLOVAKIA RING vyhral tím YART

Historicky prvé preteky FIM MS vytrvalostných pretekov motocyklov (EWC) na okruhu SLOVAKIA RING odštartuje z pole position tím YART – Yamaha, ktorý potvrdil aj dnes svoju rýchlosť zo včerajšej prvej kvalifikácie. Druhá priečka patrila obhajcom titulu GMT94, tretie miesto po skvelom výkone vybojoval tím F.C.C. Honda.

Hoci bolo dnes chladnejšie ako včera, tím YART – Yamaha už nedokázal zlepšiť svoj čas. No kombinovaný priemerný čas všetkých troch jazdcov 2:04,478 im stačil na pole postition: trojica Broc Parkes, Marvin Fritz a Kohta Nozane tak vyrazí do 8-hodinových pretekov z najlepšej štartovacej pozície.

Nižšie teploty po krátkom rannom daždi umožnili ostatným tímom vylepšiť svoje časy, no na YART Yamaha to nestačilo. Najmä GMT94 vďaka skvelému kolu Niccolu Canepa 2:04,200 začal dýchať na krk vedúcej stajni. A to je zárukou výborných pretekov. A keďže 8 hodín je dlhý čas, stať sa môže naozaj čokoľvek a YART Yamaha to nemá vopred vyhraté. Problémom by mohlo byť aj to, že na preteky pripravený stroj vo včerajšom nočnom tréningu zničil pri páde Marvin Fritz.

Perfektný výsledok dosiahol poľský tím LRP Poland, v ktorom jazdí aj Slovák Jaroslav Černý. BMW s číslom 90 dostali na fantastickú 4. priečku, pred hviezdy Suzuki Endurance Teamu Vincenta Phillippa, Etienna Massona a Alexa Cudlina.

Slovenský tím MACO Racing, ktorý v tejto sezóna podáva parádne výkony a na predchádzajúcej osemhodinovke v Oscherslebene skončil na 3. mieste celkového poradia, je so svojou EWC posádkou Greg Junod, Marko Jerman, Anthony Dos Santos na 9. mieste. Druhý tím MACO Racing 2 štartuje v triede Superstock. Tomáš Svitok, Rado Dulík a David Ouředníček skončili na 22. mieste, 8. priečke v SST. Tam bol najrýchlejší vedúci tím priebežného poradia Majstrovstiev sveta FIM EWC v triede Superstock, MOTO AIN CRT s trojicou Christoffe Bergman, Alexis Masbou a Hugo Clere. V tejto kategórii ide o posledné preteky sezóny, a tak na stupňoch víťazov po 21:30 spoznáme aj nových svetových šampiónov SST.

Preteky 8H SLOVAKIA RING sa začínajú v sobotu 24.6. o 13:30. Ráno o 9:00 je na pláne zahrievací tréning.