Hankook Carbonia Cup prichádza!

Orechová Potôň, 9. máj 2023 - Slovenský autodróm v Orechovej Potôni hostí tento rok už druhý diel okruhového pohára s názvom Hankook Carbonia Cup, teda už v jeho trinástej pretekárskej sezóne. Na preteky sa prihlásilo okolo 80 vozidiel, čo je skvelým lákadlom pre divákov, ktorí si tak môžu predĺžiť sviatočný víkend. 5922m dlhý okruh bude na rýchle stroje ako vždy výborne prichystaný.

Úvodné preteky v Mostě v Českej republike prebehli v studenom počasí, májové teploty v Orechovej Potôni napovedajú, že už bude veselšie. Jazdci absolvujú na Slovakia Ringu rovno dva dvojzávody, čím získavajú väčší predpoklad lepšieho umiestnenia v celkovej kvalifikácii, resp. v pohári Hankook. Na štartovej listine sa objavili nové mená ako Gerhard Sedlacek s Porsche 914, ale aj po dlhšej prestávke vracajúci sa Rakúšan Michael Oliver s Porsche GT3, ako aj ďalší navrátilec Otto Svoboda, ktorého uvidíme v skupine B s vozidlom Porsche 91. Tento rok sa prvýkrát predstaví Bulhar Tsvetlan Iliev s formulou Renault.

Najvyšší počet štartujúcich privíta počas Hankook Racing Day skupina A závodných cestovných a GT vozidiel. Do skupiny A1 sa pre tieto preteky prihlásili aj Manfred Fraissl s Fiatom Ritmo Abarth, Stefan Scheiber s VW Derby, Josef Turban na Audi 50, alebo Miroslav Pešek s Fordom Fiesta. V skupine A1.3 príde so Zastavou Uwe Hahn z Nemecka. V dvojlitroch sa predstaví v A2 Gustav Niedeský s Hondou R a Jiří Zeman s Hondou CRX. Veľmi početné pole do 3000ccm privíta Maďara Ivana Ivanova s ​​BMW 330i, Tomáša Zablúdila s BMW 130i, Miroslava Peschka s BMW 330i, Dušana Víta s BMW a ďalší rad vozidiel BMW so zahraničnými jazdcami Stefanom Rauscherom z Rakúska a Olafom Haeusnerom, ktorých sme mohli vidieť aj v Mostě. Skupina A4 má v štartovom poli pripraveného MiViho s BMW M3 a s rovnakým vozidlom potom pôjdu aj Ferenc Taschner z Maďarska a Martin Tóth. V A5 nad 3500ccm pôjdu Gerhard a Walter Forsterovci s vozidlami BMW a tiež Gerhard Sedlacek z Rakúska s Porsche 964. V A6 sa predstaví David Kratochvíl na Škoda Octavia III RS. V A7 do 2000cc viac upravených dvojlitrov pôjde Matej Chabr s VW Golf 3-B proti dvom vozidlám VW Scirocco Jozefa Dauerera a Güntera Stubenraucha. V A8 má zarobené pre ďalšie body Lotus Elise Ondreja Friča a v skupine A9 nad 3500ccm privezie ďalší Lotus Rakúšan Mario Drexler. Pavel Sovička ukáže svoju Corvette Z06 GT, navrátilec Michael Oliver Porsche GT3, Jan Mareček ide s KTM X-Bow GTX na Lambo ST EVO.

Skupina B sériových cestovných automobilov privíta menej účastníkov, ale o to väčšie súboje môžeme očakávať. V B1 si prídu zapretekať David Drugda so Suzuki Swift a Ján Bárta s Citroenom. V dvojlitroch si to rozdajú Michal Zimmer s Hondou Civic, Libor Šajner na Toyote GT86 a Miloš Merto so Subaru BRZ. V skupine B4 do 3500ccm pôjdu Felix Hasenöhrl s VW Golf VII a Radek Zimmer so svojím Lotusom Exige. V najsilnejších B5 zabojuje o prvé tohtoročné body navrátilec do Carbonia Cupu Otto Svoboda s vozidlom Porsche 911, za súpera má Pavla Sovičku s Lotusom Exige Cup a Tomasza Waszynského z Poľska s Audi S8.

Skupina C určená pre prototypy a špeciálne konštrukcie privíta 17 áut. V C1 o body zabojuje Markus Hofer z Rakúska a Daniel Hentschel z Nemecka s Performermi. Skupina C2 pre prototypy nad 1400ccm má na štartovej listine Jiřího Šveca s Fynyom SP05 Evo, Rakúšanov Friedricha Franza s Radicalom SR1, Jürgena Kapellera s Radicalom SR3 RS, Karl Heinza Matzingera s Wolfom GB 08 lingera, ktorý privezie aj prototyp Wolf SM GB 08. Pre Caterhamy do 1600ccm je pripravená skupina C3, kde uvidíme Marka Bláhu, Marka Svačinku a Jakuba Kirchner. V silnejších C4 sa predstavia Jakub a Martin Křečkoví so zelenými Caterhamami, Andrej Somogyi s Kaipanom. C5 pre vozidlá KTM X-Bow bude mať na rošte Miroslava Šimona a Sergeja Pavlovca zo stajne RTR Projects, ktorého uvidíme tento rok prvýkrát.

Diváci sa môžu tešiť na celkovo 16 formúl. Ďalšie svoje okruhové skúsenosti príde rozšíriť Robert Hanžl s ex-Riegerovou Glóriou v skupine D1 pre motocyklové motory do 1400ccm. V skupinách s automobilovým motorom do 1400 D2 bude pretekať Zdeněk Petan s Tomisom 99-02 a Hartmut Heidicke z Nemecka na Tark Kavor. V tisícšesťstovkách sa predstaví Nemec Nicklas Meisenzahl s Formel ADAC. V dvojlitroch si vo veľkej konkurencii chce urvať body Honza Rieger s formel Renault 2,0. S rovnakou technikou pôjde Jan Wagenknecht, Bulhar Tsvetan Iliev, Ľuboš Škarda, Radek Kroupa, Nemec Tim Rädlein, s Martini Renaultom Tomáš Pavel a formulou Masters ToroRosso Libor Neckář. V D5 pôjdu s vozidlami F4 Nemec Frank Thalmann, jeho krajan Ralf Gläser a Jakub Matušek z JMT Racing.

Veríme, že štartové rošty budú plné zaujímavých vozidiel a čakajú nás zaujímavé súboje na trati. Neváhajte a príďte podporiť svojich favoritov na okruh Slovakia Ring 9.5. 2023 počas Hankook Racing Day.

Budeme sa na Vás tešiť.

Vláďa Rožánek a PET
Hankook Carboniacup 2023