FIA Majstrovstvá Európy v motokárach na Slovensku!

Orechová Potôň, 13.6.2024 - Motokárovú trať okruhu SLOVAKIA RING čaká zaťažkávajúca skúška: 20. až 23. júna tu privítame medzinárodnú motokárovú elitu počas FIA Majstrovstiev Európy v motokárach. Chýbať nebude aj slovenská reprezentácia.

FIA Majstrovstvá Európy v motokárach odštartujú v Slovenskom motokárovom centre (SKC), ktoré tento rok oslavuje len svoju prvú päťročnicu. Toto podujatie patrí určite k najvýznamnejším medzinárodným podujatiam v histórii SLOVAKIA RINGU. Štartuje sa na modernej trati s dĺžkou 1172 metrov. K výnimočným talentom z histórie šampionátu patria dozaista mená ako Lewis Hamilton, či Max Verstappen.

Neuveriteľných 252 mladých pretekárov zo 62 krajín sveta sa pobije o najcennejšie body. Štyri dni v Slovenskom motokárovom centre budú patriť tréningom, kvalifikáciám, rozjazdám a tých najlepších čakajú samozrejme finálové rozjazdy.

Pretekári budú rozdelení do troch hlavných tried: OK, OK-Junior a FIA Karting Academy Trophy. V motokárovom svete "OK" znamená "Original Karts" - t.j. štandardná motokára homologovaná FIA (od r. 2016), ktorá sa ovláda len plynom, brzdou a volantom. Trieda Junior je pre 11-14 ročných a trieda OK je pre pretekárov, ktorí v danom roku dosiahnu aspoň 14 rokov. K "Akadémii" sa ešte dostaneme...

V triede OK máme dvoch slovenských borcov: Maroš Hlatký (TM-Kart Racing) a Matej Koník (Croc Promotion). V triede OK-Junior odštartujú od nás Alex Molota a Lukáš Konôpka (obaja za Hagemann Racing), Branislav Rentka (Croc Promotion) a Martin Lichner (Birel ART Racing Srl).

Do tretice je tu trieda FIA Karting Academy Trophy, v ktorej preteká náš Jakub Gašparovič (Milan Gašparovič tím). Po prvých pretekoch vo Francúzsku vedie len 13-ročný Jakub priebežné poradie tohto prestížneho seriálu. Práve Karting Academy má slávnych absolventov ako sú piloti F1 Charles Leclerc, Esteban Ocon a George Russell, alebo aj Majster sveta cestovných vozidiel Mikel Azcona. Podstatou Akadémie je podpora mladých talentov vo vyrovnanom poli s identickými motokárami. Každá krajina nominuje svojich reprezentantov. Na SLOVAKIA RINGU odštartuje v Akadémii až 50 pretekárov z 50 krajín sveta.

Budúce hviezdy F1 a svetového motoršportu môžete zažiť premiérovo u nás 20.-23. júna a to dokonca bezplatne v Slovenskom motokárovom centre.

Tlačová správa na stiahnutie

Galéria