FIA CEZ OMV MaxxMotion Rallycross prichádza na SLOVAKIA RING

Scéna medzinárodného motoristického športu naštartovala svoje motory už takmer všade. Teraz je rad aj na Slovensku: posledný marcový víkend odpáli 10. sezónu SLOVAKIA RINGU Stredoeurópska trofej FIA v relykrose.

FIA CEZ OMV MaxxMotion Rallycross patrí ku skutočne akčným podujatiam. Bok po boku tu bojujú tí najlepší jazdci zóny strednej Európy, ako aj národných šampionátov Slovenska, Maďarska a Česka. Na rozdiel od disciplíny rely je relykros kontaktný šport, pozostávajúci z niekoľkých vyraďovacích/bodovacích kôl. Do prvej zákruty sa rútia vedľa seba pretekári, ktorí majú 4 krátke kolá na to, aby vyhrali.

Nie je to nič jednoduché, veď jedno kolo meria 1400 metrov, k čomu musí každý aspoň raz absolvovať predĺžené "Joker" kolo (dlhšie o 25 metrov). Kedy tak spraví, záleží od množstva často nepredvídateľných faktorov, ako je jeho aktuálna pozícia v tlačenici, alebo náskok.

Potom je tu jedna z najdôležitejších vecí: 62 % povrchu tvorí asfalt, 38 % tvorí nespevnený povrch - tzv. šotolina. Prechody z rozdielnych povrchov si skutočne vyžadujú dávku odvahy a talent.

Pretekať sa bude v triedach SuperCars, Super1600, SuperTouringCars – 1600, SuperTouringCars – 2000, SuperTouringCars + 2000 (číslo určuje objem motora v cm3). Počas voľných tréningov je každý pretekár povinný odkrúžiť aspoň jedno merané kolo, aby sa kvalifikoval do ďalších vylučovacích súbojov - tzv. rozjázd. Rozjazdy budú tri, každá v trvaní štyroch kôl. Vylučovacou metódou sa napokon v nedeľu 31. marca uskutočnia 2 semifinále v trvaní 6 kôl, z ktorých najlepší traja sa postavia do finále, rovnako v trvaní 6 kôl.

FIA CEZ OMV MaxxMotion Rallycross zavíta na okruh SLOVAKIA RING v dňoch 29.-31. marca. Lístky sú už v predpredaji aj na webe www.slovakiaring.sk a na www.ticketmedia.sk, kde nájdete ďalšie informácie k jubilejnej 10. sezóne nášho prvého permanentného autodrómu.