Blancpain GT a Veľká cena Slovenska sa začali

Vrcholné podujatie tejto sezóny na Slovakia Ringu má za sebou prvý, veľmi zaujímavý deň. Tradičná Veľká cena Slovenskej republiky pretekov cestných automobilov na okruhu obohatená o špičkovú Blancpain Sprint Series, ktorá sa aj tento rok koná tradične pod záštitou prezidenta SR, ponúkla už v prvý ostrý deň napínavé súboje s chronometrom.

V Blancpain Sprint Series sa zrodila poriadna zápletka boja o celkové prvenstvo ešte pred naštartovaním prvých motorov v piatkových voľných tréningoch. Celkový líder Blancpain GT Series a zároveň prvý muž Blancpain Sprint Series Nemec Maximilian Buhk na Slovensku nemôže štartovať pre suspendáciu, ktorú dostal za incident spred dvoch týždňov, keď na Slovakia Ringu v pretekoch nemeckého ADAC GT Masters odmietol rešpektovať pokyny traťových maršálov. Jeho miesto v Mercedese tímu HTP Motorsport tak tento víkend zaujal Nico Verdonck.

V prvom tréningu pod zamračenou oblohou bolo najrýchlejšie WRT Audi 9 s Fabianom Hamprechtom a rýchlym Stéphaneom Ortellim, ktorý stanovil najlepší čas dňa 1:58,744 min. Nášmu Štefanovi Rosinovi s Tomášom Engem v Reiter Lamborghini patrilo 6. miesto.

Popoludní slnko vykuklo spoza mrakov a najlepší čas zajazdil Nemec René Rast na WRT Audi, v ktorom sa bude striedať s Belgičanom Enzom Idem. Rosina a Enge sa museli uspokojiť s 11. miestom. Kvalifikácia BSS je na programe v sobotu o 10:00, kvalifikačné preteky sa začnú letmým štartom o 14:45.

Piatok určil poradie na štarte pretekov Veľkej ceny SR v Divízii 4. V najsilnejšej triede nad 3500 cm3 si vyjazdil pole position český pretekár Jakub Knoll na Mercedese pred Slovákom Mirom Konôpkom na Saleene. Triedu do 3500 cm3 ovládol talentovaný Samuel Sládečka na BMW. V D4 do 2000 cm3 dominoval Lotus Mareka Frieda z Českej republiky.

Nabitý sobotňajší program na Slovakia Ringu sa začína prvými sprievodnými pretekmi už o 8:00 ráno. Takmer 12-hodinový motoristický maratón vyvrcholí krásnymi vytrvalostnými pretekmi VC SR započítavanými do Eset V4 Cupu a FIA CEZ Trophy. Diváci si naozaj môžu prísť na svoje. V paddocku Slovakia Ringu môžu stretnúť naozaj známe mená zo sveta motoršportu, ako napríklad víťaza GP Monaka F1 Oliviera Panisa, víťaza 24h Le Mans Stéphanea Ortelliho, či držiteľov Porsche Supercupu Reného Rasta či Jeroena Bleekemolena.

Tlačové správy o podujatí

24.8.2014: Veľká cena SR na Slovakia Ringu: skvelý motoršport

22.8.2014: "Aktuálne zobrazené" Blancpain GT a Veľká cena Slovenska sa začali

19.8.2014: Víkendový program Blancpain GT Series a Veľkej ceny SR

18.8.2014: Letný rodinný víkend na Slovakia Ringu

14.8.2014: Štefan Rosina medzi svetovými hviezdami GT

12.8.2014: Blancpain GT Series už o týždeň na Slovakia Ringu