Bilancovanie sezóny 2014 na SLOVAKIA RINGU

Jediný slovenský permanentný automotodróm SLOVAKIA RING pri Orechovej Potôni má za sebou piaty úspešný ročník svojho fungovania. Aj vďaka silnému tímu pracovníkov slávi okruh množstvo úspechov.

Uplynulá sezóna sa niesla v znamení horšieho počasia, napriek ktorému zotrvali diváci na svojich miestach až do konca. Výsledkom sú aj skvelé čísla návštevnosti počas najväčších víkendov sezóny.

Tá odštartovala tuningovým podujatím Power fest 1. mája, po ktorom nasledovalo tretie pokračovanie FIA Majstrovstiev sveta cestovných automobilov (WTCC)na našom okruhu, 9.-11. mája 2014. Po prvýkrát v histórii šampionátu museli pre silný lejak zrušiť druhé nedeľňajšie preteky. Tie prvé vyhral 9-násobný majster sveta v rely Sébastien Loeb na Citroëne C-Elysée. SLOVAKIA RING tak Loebovi priniesol už druhé víťazstvo u nás, po pretekoch FIA GT Series predchádzajúci rok. WTCC videlo počas víkendu vyše 29 000 divákov na mieste a približne 30 miliónov pri televíznych obrazovkách. Vďaka nášmu okruhu sa tak Slovensko opäť zviditeľnilo vo svete a pomohlo aj ubytovacím a stravovacím zariadeniam v širokom okolí.

Preteky FIA WTCC uvidia diváci na SLOVAKIA RINGu aj budúci rok.

Okruh obohatila aj nová trať s nespevneným povrchom, na ktorej svoju premiéru zažil aj relykros XRace 2014(25. máj).

24 h SLOVAKIA RING Cycling Race (26.-27. jún) zažili svoj prvý veľký ročník, ktorého sa zúčastnilo až 284 cyklistov. Víťazi dokázali za 24 hodín najazdiť 947 km. Extrémni sólo cyklomaratónci dokázali sami za tento čas najazdiť neuveriteľných 870 km! Nechýbali ani mediálne známe tváre a telesne postihnutí športovci na tzv. „handbikoch“.

Automobilový okruh sa začiatkom júla premenil na miesto veľkého hudobno-motoristického podujatia. Obrovský záujem zožalo unikátne Acceleration 2014(4.-6. júla), kde sa okrem vozidiel na trati predstavili na večernom koncerte svetové hudobné hviezdy 80. a 90. rokov na čele s legendárnym Davidom Hasselhoffom. Koncert si užilo vyše 15 000 divákov.

Mesiac august radi nazývame „veľkým motoristickým festivalom,“ počas ktorého diváci zažili absolútnu svetovú špičku v kapotovaných vozidlách najvyššej triedy GT3. ADAC GT Masters (8.-10. august) – špičkový nemecký seriál GT s nabitým štartovým poľom videlo vyše 10 000 divákov. Nasledoval ďalší z vrcholov sezóny – Blancpain GT Series so šprintovým seriálom, v spojení s Veľkou cenou Slovenskej republiky pretekmi cestných automobilov na okruhu (22.-24. august). Napriek pomerne tesnému odstupu od pretekov ADAC videlo špičku suverénne najvýznamnejšieho európskeho GT seriálu 16 000 divákov. Nechýbala ani slovenská a stredoeurópska špička počas Veľkej ceny SR v rámci nadnárodných seriálov ESET V4 Cup a FIA CEZ Trophy.

Alpe Adria Championship a Veľká cena SR preteky cestných motocyklov (12.-14. september) boli najväčším motocyklovým podujatím u nás. Zakončili tak sezónu veľkých podujatí na SLOVAKIA RINGu. Bodkou však bola tradične AUTO SHOW SLOVAKIA RING, kde sa vo svojom piatom ročníku zišlo množstvo slovenských aj zahraničných posádok rely a pretekov do vrchu (9. november).

Okruh SLOVAKIA RING tak môže bilancovať čísla návštevnosti: v roku 2014 zavítalo do areálu SLOVAKIA RING vrátane Centra bezpečnej jazdy, Hotela Ring a Offroad areálu vyše 200 000 návštevníkov.

Momentálne sa gro outdoorových aktivít presunulo na Centrum bezpečnej jazdy Driving Academy, ktoré len v zimnom období 2013/14 preškolilo takmer 1000 vodičov.