Fenomenálny víkend FIM EWC aj so sajdkárami

Sajdkáry: toto zvláštne divadlo si získalo nesmiernu popularitu už v dávnejšej minulosti u našich českých susedov. FIM Sidecar World Championship sú oficiálne Majstrovstvá sveta sajdkár. Sú tiež jediný motocyklový šampionát, ktorý funguje súvisle od svojho vzniku v roku 1949. A teraz prichádza priamo k nám na SLOVAKIA RING. Je súčasťou veľkého víkendu Majstrovstiev sveta vytrvalostných pretekov cestných motocyklov (FIM EWC).

Seriál je známy tiež pod názvom "Superside", ktorý pochádza z čias, keď boli sajdkáry súčasťou MS Superbikov a niesli meno svojho promotéra. Od roku 2010 manažuje seriál Medzinárodná motocyklová federácia FIM, no tá si ponechala názov "Superside" pre reklamné účely.

Sajdkáry pravidelne menili svoje technické i športové pravidlá. Ich pôvodný vzhľad sa podobal na známe cestné "sajdky", kde primontovali vozík pre spolujazdca k boku motocykla. Rôznymi experimentmi sa stroje pretransformovali do dnešnej podoby, ktorej základy položili ešte v roku 1981. S motocyklami však nemajú veľa spoločného. Svojou konštrukciou sa podobajú skôr na monoposty so širokými, plochými pneumatikami. Prezývajú ich tiež "húsenice". Od roku 2017 znížili kapacitu motorov na 600 cm3 v snahe prilákať viac tímov triedy F2. Napriek tomu dominujú štartovému poľu stroje tzv. "Formuly 1" (F1).

Slovník FIM nazýva "jazdcom" rovnako pilota i jeho "pasažiera". Jazdec zaujme v sajdkáre kľačiacu pozíciu na úrovni pred pohonnou jednotkou. Pasažier zatiaľ balansuje na platforme za jazdcom, čiže sa nakláňa buď doprava, alebo doľava (podľa typu zákruty) a dopredu/dozadu podľa potreby priľnavosti na prednej, alebo zadnej náprave. Inak náprava s priečnym trojuholníkovým ramenom pochádza tiež z formulových monopostov a nie z motocyklov.

Pasažier (alebo tiež "akrobat", či "opica") pomáha pilotovi aj s driftovaním. Keďže je situovaný vedľa motora, dokáže identifikovať problémy zväčša skôr, než jazdec. Ich dokonalá spolupráca je základom celého úspechu.

Najúspešnejším jazdcom sajdkár je Brit Steve Webster, ktorý vyhral MS desaťkrát v období rokov 1987 - 2004. Na štartovej listine uvidíte napríklad stroje švajčiarskej značky LCR, ktorú založil Louis Christen a ktorá má na konte 35 titulov z rokov 1979 - 2016.

Povolenou triedou aktuálneho ročníka sú stroje Superside so štvortaktným, štvorvalcovým motorom s objemom 600 cm3, s platnou homologáciou FIM Supersport / Superstock 600cc.

Pretekársky víkend vrcholí tzv. Zlatými pretekmi (Gold Race, 70-85 km), alebo aj šprintom (Course Sprint, 35-45 km).

Aktuálny ročník MS sajdkár pozostáva zo siedmich podujatí a štartuje už tento víkend spolu s FIM EWC v Le Mans. SLOVAKIA RING bude teda druhým podujatím a na posádky čaká dvoje pretekov - v piatok a v sobotu dopoludnia, pred štartom FIM EWC 8h of SLOVAKIA RING. Po nás navštívia sajdkáristi ešte Sachsenring, Pannoniaring, Assen, Grobnik a Oschersleben.

FIM EWC spolu s FIM MS sajdkár sú svetové podujatia, na ktoré sa môžete tešiť u nás na SLOVAKIA RINGU už čoskoro - 11. a 12. mája.