FIM EWC sa začínú už tento víkend, návštívia opäť aj SLOVAKIA RING

Majstrovstvá sveta vo vytrvalostných pretekochmotocyklov na okruhu (FIM Endurance World Championship - EWC) patria medzi najprestížnejšie svetové seriály a spolu s MotoGP či Superbike kraľujú dvom kolesám na medzinárodných okruhoch. Nová sezóna 2017-2018 sa začína už tento víkend, ukáže sa opäť aj u nás na SLOVAKIA RINGU.

Sezóna FIM EWC 2016-17 skončila len nedávno - koncom júla na japonskej Suzuke a už teraz - 16.-17. septembra odštartuje vo veľkom štýle na najslávnejšom podujatí Bol d'Or. Francúzsky okruh Paul Ricard pri Le Castellet na juhu Francúzska privíta budúci rok dokonca aj seriál Formuly 1. Tentokrát však bude patriť tým najlepším vytrvalostným "okruhárom" na ozajstných dvojkolesových špeciáloch. Chýbať nebude ani slovenský Maco Racing Team.

Aktuálni Majstri sveta tím GMT94 Yamaha (jazdci David Checa, Niccolò Canepa, Mike Di Meglio) nájdu opäť silnú konkurenciu v YART Yamaha Official EWC Team (Broc Parkes, Marvin Fritz and Kohta Nozane), ako aj v silnom Suzuki Endurance Racing Team. Poslední spomínaní majú na konte napokon 15 majstrovských titulov a do šampionátu vstupujú s novým strojom GSX-R 1000, od ktorého si sľubujú veľa.

81. ročník 24-hodinových pretekov Bol d´Or odštartuje túto sobotu 16. septembra o 15. hodine. Z rekordných 75 žiadateľov odštartuje až 59 tímov v hlavných triedach EWC a Superstock. Minulý rok si tu slovenský Maco Racing vyjazdil skvelé 4. miesto. Manažér tímu Martin Kuzma hovorí: „Urobíme všetko preto, aby sme sezónu zahájili výborným výsledkom. Celé tri dni pred sa chceme pripravovať predovšetkým na preteky, ku ktorým teda budeme smerovať celú našu snahu. V prvý deň budeme navyše testovať nový materiál,“ prezrádza "Maco" taktiku tímu. „Nie je to žiadna novinka, s rovnakou taktikou úspešne jazdíme už niekoľko rokov, lebo si uvedomujeme, že naháňaním sa za rekordnými časmi v tréningoch body nedosiahneme... Tak ako doteraz - piate až desiate miesto je pre nás reálne a okrem toho chceme opäť bojovať o najlepšie umiestnenie medzi súkromnými tímami,“ dodáva Martin Kuzma, ktorého stajňa vo vlaňajšom konečnom hodnotení obsadila fantastické 6.miesto a bola najlepším súkromným tímom sveta vo FIM vytrvalostnom šampionáte.

Päťdielny seriál FIM EWC navštívi okrem Paul Ricard aj okruh Le Mans (24 Heures Motos), po ňom nasleduje náš SLOVAKIA RING (8h of SLOVAKIA RING, 12. mája 2018), ďalej 8h of Oschersleben (Nemecko) a sezónu tradične zakončí Suzuka 8 Hours v Japonsku.