24H SLOVAKIA RING Cycling Race vyhral PRO CYCLING-race team

Tradičnú cyklistickú 24-hodinovku na SLOVAKIA RINGU ovládli šesťčlenné mužské tímy. Patrili im všetky tri miesta na stupňoch víťazov. Pri rekordnej účasti 420 cyklistov štartovalo aj 48 jednotlivcov, jeden z nich strávil v sedle 21 hodín a 35 minút.

Pri klasickom Le Mans štarte behom cez štartovaciu rovinku k bicyklom bežalo 117 cyklistov – toľko tímov súperilo o pocty na 5922-metrovom prvom pretekárskom okruhu SLOVAKIA RING neďaleko Bratislavy. Vo štvrtok napoludnie sme spoznali víťazov: stali sa nimi členovia tímu PRO CYCLING-race team Daniel Klúčik, Robert Janžo, Michal Bálent, Martin Wachs, Tomáš Harag a Jakub Vančo. Spolu dokázali za 24 hodín obkrúžiť SLOVAKIA RING 161-krát priemernou rýchlosťou 42,2 km/h, spolu teda neuveriteľných 953,12 km. Preteky to boli napínavé do samého konca: víťazi mali pred druhým v cieli – tímom VITAR – Cyklisti Martin náskok len 1 min 59 sekúnd. Tretie miesto získal ďalší 6-členný mužský tím BRC -ebajk.sk.

Najpočetnejšou kategóriou boli jednotlivci. 48 mužov zamierilo na trať s cieľom od poludnia 28. júna do poludnia 29. júna prejsť čo najväčšiu vzdialenosť. Najväčší pohár napokon nad hlavu zdvihol ultracyklista a držiteľ slovenského rekordu Dominik Mellen, ktorý sám prešiel 704,48 km, t.j. 119 kôl priemernou rýchlosťou 34.84 km/h. Ten u nás prvý raz štartoval už v roku 2014 a o rok neskôr tu stanovil bezprecedentný rekord Slováka v jazde na bicykli za 24 hodín: 923,5 km! Jednotlivcom, ktorý strávli v depe najmenej času (a teda najviac času v sedle bicykla) je Benjamin Brodesser z Rakúska – 21 hodín 34 minút a 35 sekúnd.

Ako každý rok, aj teraz sa okrem cyklistických profesionálov (napríklad vicemajster sveta Milan Dvorščík), nadšencov a bláznov do pretekov prihlásili aj známe tváre: za všetkých spomeňme moderátora RTVS Gregora Mareša či Zelenú vlnu RTVS, ktorá postavila aj tento rok vlastný tím.